Santa Justa, del poble i per al poble de Lliçà d’Amunt

Grup l'Abans de Lliçà d'Amunt (text)

L'església romànica dedicada a les santes Justa i Rufina de Lliçà d’Amunt, d’un alt valor patrimonial, viu un plet al voltant de la seva propietat, després que el nou amo de Ca n’Amell se n’apropiés en adquirir la finca, ubicada just al costat, aprofitant-se de llacunes en les escriptures.
Greument malmesa durant la Guerra Civil, l’ermita va ser totalment restaurada ara fa trenta anys, amb fons generats en col·lectes populars promogudes des de la parròquia de Sant Julià de Lliçà d’Amunt i amb aportacions de les institucions públiques, tot i no quedar escripturada a nom de la parròquia com les hereves de Ca n’Amell havien expressat.
Ja fa mesos que des del Grup l’Abans de Lliçà d’Amunt, dedicat a la recuperació històrica local, s’ha buscat amb l’Ajuntament la confirmació de l’evidència que Santa Justa és patrimoni religiós del poble. Durant mesos hem fet recerca, a poc a poc, amb l'esperança que trobaríem el document, l'escriptura, on quedaria clar de qui era la finca de Ca l'Amell i de qui era l'ermita de Santa Justa.
Mantenien aquesta esperança la gent que assegurava que les hereves de Ca l'Amell sempre havien dit que la seva voluntat era que l'ermita i el bosc centenari que l'envoltava fos propietat de l'Església.
Les indagacions municipals prop de la Fundació de l'Hospital de la Santa Creu de Vic, que va heretar la finca de ca l’Amell de les antigues propietàries, revelen que en l’escriptura de propietat que ells tenen consta escrupolosament recollida la voluntat de les hereves de ca l’Amell que fos cedida gratuïtament al Bisbat de Barcelona “una superfície de 2.160 metres quadrats de terreny situat al voltant de la capella de Santa Justa...” (És còpia de part de l'apartat sisè de l'escriptura).
Com que ara la parròquia de Sant Julià pertany a la Diòcesi de Terrassa, tota aquesta documentació l'hem presentada al Bisbat. Hem demanat als responsables del patrimoni de la diòcesi que, amb unes escriptures tan clares, al més aviat possible es faci l'escriptura de propietat d'aquesta església, complint així la voluntat de les hereves i confirmant definitivament el que la gent del poble i de la Vall del Tenes sempre hem cregut i sentit: que Santa Justa es un preuat patrimoni religiós i cultural del poble i que no pot ser la propietat privada de ningú. Grup l’Abans de Lliçà d'Amunt.
Santa Justa, del poble i per al poble de Lliçà d’Amunt

Foto: Josep Prims