Ara que arriba el fred i que el país bull

Ara que arriba el fred, ve especialment de gust rememorar un episodi hivernal espectacular que es va viure per aquestes contrades ara fa cinquanta anys. Afortunadament, la que va ser immortalitzada com la nevada del 1962, que el dia de Nadal d’aquell any va deixar gruixos de neu de fins prop d’un metre al Vallès i en d’altres comarques catalanes, no va ser cap tragèdia com sí que ho van ser les riuades mortals del setembre d’aquell mateix any, de les quals vam parlar al número anterior de Vallesos, amb una gran acollida dels lectors, que van exhaurir-ne per complet l’edició. Moltes gràcies!
No és que des d’aquesta revista llibre semestral, que vol glossar el patrimoni vallesà en sentit ampli i la seva gent, ens vulguem especialitzar ara en fenòmens meteorològics, però és ben sabut –tant pels que la van viure com pels que no– que aquella nevada també històrica va ser un fet molt especial, del qual hi ha una memòria popular molt viva. I per això la volem retrobar il·lustrant-la amb fotografies de paisatges i escenes insòlites per aquests verals, amb records amables i històries de patiments, que ens transportaran a un Vallès realment sorprenent. Per uns dies, ara fa mig segle, els nostres pobles i ciutats va presentar una imatge quasi alpina, com la que mostra la foto que hi ha a sobre d’aquestes ratlles. No. no és una vall dels Alps suïssos, és una imatge del riu Ripoll a Sabadell!
Els fenòmens meteorològics com aquell, excepcionals a les nostres latituds però tan habituals al nord d’Europa, no són situacions irrepetibles a les nostres terres, sinó que ben segur que una hora o altra es tornaran a produir. I ho faran amb tanta o més força que el mític 1962, per causa de l’escalfament global del planeta, tal com ens explica en aquestes mateixes planes el meteoròleg i col·laborador de Vallesos Francesc Mauri. I, per tant, això val la pena de no perdre-ho de vista.
Unes planes que vénen carregades de personatges i patrimonis vallesans ben interessants i meritoris i que també reflecteixen la pulsió sobiranista que viu el país. Són moltes les iniciatives que, també al Vallès, posen en relleu que Catalunya ha obert una nova etapa transcendent, arran de la multitudinària manifestació de l’Onze de Setembre, de la qual en reflexionem –junt amb altres aspectes– en l’entrevista a fons amb el sociòleg Salvador Cardús.
En una època tan dura econòmicament i socialment com la que vivim, que el drama inadmissible dels desnonaments reflecteix de forma tan descarnada, el país obre nous horitzons que val la pena de mirar amb esperança.
Ara que arriba el fred  i que el país bull

El riu Ripoll a Sabadell. Ca l'Alzinet, Can Català i el molí d'en Font. Foto: Josep Busoms. Arxiu Fotogràfic de la UES