Tornar a sacrificar a casa

La falta d’electricitat i el desabastiment de carnisseries, a Santa Perpètua va dur a improvisar matances de porcs fora de l’escorxador

Ernest Vilàs Galindo (text) , AMSPM (fotografies)

En Ton de la Ferrussa i la seva xicota sortien de missa del Gall la nit de Nadal del 1962, una nit freda i tancada. Sobre la foscor de la nit, uns tímids i blancs floquets de neu començaven a caure, vacil·lants pel seu lleuger pes. Mentre s’esmunyia entre els seus braços per refugiar-se del fred, la noia que poc després havia de ser la seva dona, li va dir: “que maca seria una nevada que fes bonics els carrers!” El seu desig va ser satisfet amb escreix.
Acollida en un primer moment per tothom amb l’alegre novetat de gaudir d’un Nadal blanc com els de muntanya, a mig matí del dia de Nadal els inconvenients de la neu van fer-se evidents. La llum va marxar i no va tornar fins després d’uns dies. Bars, restaurants i fondes amb menjar a la nevera van patir de valent.
La Rosa Rovira recorda com el seu pare criava porcs a la casa de can Perico, fent societat amb en Santiago Subirats de la xarcuteria can Subirats, i que “davant la manca de subministrament, van haver de matar dos o tres porcs al barri de casa quan aleshores ja tot es feia a l’escorxador”. D’aquesta manera, “a ca la Marieta van poder proveir de carn la clientela, tot i les dificultats de la nevada”, explica.
La glaçada de la nit de Sant Esteve va complicar encara més les activitats quotidianes com ara anar a comprar, a treballar o les visites familiars pròpies de les dates. Donada la manca de recursos al poble, les pales casolanes van convertir-se en l’eina protagonista. A cop de pala, els veïns van obrir corriols i una rasa que unia casa seva amb la del veí més proper. Amb aquesta feina i l’escampada de sal va apaivagar-se el risc de relliscada. La feina comuna va tenir l’ajut del tractor d’en Francisco Rius (empresari que explotava el llit de la riera de Caldes) en la neteja de la carretera de la Florida fins a la Llagosta, via d’accés a Barcelona.
La neu va mantenir el seu domini sobre els carrers perpetuencs fins a la diada de Reis, a partir de la qual la pluja i l’augment de les temperatures van decantar el combat del bàndol dels veïns.
Tornar a sacrificar a casa

L’activitat normal es va complicar pel gruix impensat de neu. Foto: AMSPM. Col·lecció imatges de Lluís Solà.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara