El Marquet de les Roques, un equipament singular en un indret privilegiat

A l'entorn del casal famíliar de Joan Oliver a la vall d’Horta, s'acullen cursos i tallers dedicats a cultius d’horta i vinya ecològica

, Diputació de Barcelona (fotografies)

El Marquet de les Roques de Sant Llorenç Savall, l’històric casal que havia estat de la família del poeta Joan Oliver (Pere Quart), actualment propietat de la Diputació de Barcelona, atresora un passat lligat al món cultural i literari del nostre país. Actualment al recinte s'hi fan obres de reforma i consolidació, amb el desig que acabi sent un equipament de referència de la figura de Pere Quart, en particular, i del patrimoni literari en general.
El Marquet de les Roques és un dels patrimonis més valuosos del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Es tracta d’un casal d’estil historicista neoromàntic, projectat al final del segle xix sobre les restes del Mas Marquet (segle xiii) per l’arquitecte Juli Batllevell. Va ser un encàrrec d’Antoni Oliver, avi de Joan Oliver, que hi va passar llargues temporades, sobretot als anys vint del segle passat, quan s’hi aplegaven escriptors i artistes de primera fila com Josep Carner, Carles Riba, Guerau de Liost, Jaume Bofill, Francesc Trabal i Armand Obiols. D’una d’aquelles trobades va sorgir la prestigiosa editorial sabadellenca La Mirada (1924-1935).
A la mateixa vall d'Horta, abans d'arribar al Marquet, s'hi troba la masia la Muntada, un equipament del Parc dedicat a la formació i l'educació ambiental, explotada en règim de concessió administrativa per part del pagès i educador Adrià Garriga, on s’hi duen a terme activitats agrícoles com ara el cultiu ecològic de mongeta del ganxet i la recuperació del tradicional cultiu de la vinya a la vall d'Horta.

Tallers per a infants i adults
Des de la Muntada s’hi desenvolupen tallers formatius per a grups d'adults en relació a l'horta ecològica i sobre com fer horts als balcons, així com taules de cultiu i tallers dedicats a les herbes remeieres i d’altres sobre el conreu de la vinya, així com sobre l’elaboració i el tast de vi.
L'equipament disposa d'aules per a la formació, lavabos, aparcament, planta de depuració natural amb tractament d'aigües residuals, l'hort escolar, les parcel·les d'horts per als cursos amb adults així com tres hectàrees de vinya.
Enmig d’un entorn privilegiat, s’hi duen a terme cursos per a adults de durada anual així com visites familiars guiades. Per a grups d'infants s’hi programen activitats relacionades amb l'horta ecològica, dirigides a escoles i a associacions de mares i pares d’alumnes. També es fan activitats d’assessorament i tallers per a centres educatius que disposen d’horts escolars.
El Marquet de les Roques,  un equipament singular en un indret privilegiat

Una imatge del Marquet de les Roques.

Una imatge de la masia la Muntada.

Una vista espectacular de l’entorn.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara