La Gralla, 50 anys d’una llibreria persistent
L’establiment, portat per una cooperativa, és un referent cultural per a Granollers i el Vallès
Vicenç Relats (text)
La llibreria La Gralla de Granollers celebra aquest curs 2016-2017 el seu primer mig segle de vida convertida en un referent en el món del llibre, però també de la cultura i del treball cooperatiu, tant de la capital del Vallès Oriental com de la resta de la comarca i de Catalunya. Una exposició titulada “50 anys persistint” i una concorreguda festa presidida pel conseller de Cultura, Santi Vila, han estat els actes centrals d’una celebració que s’allargarà fins a la tardor.La Gralla va néixer l’any 1966 en un local petit del carrer del Museu i deu anys després es va desdoblar en un altre establiment, la Tècnic Gralla, que va ser una botiga especialitzada en papereria. Actualment –i des de 1991– es troba en un espaiós local de la Plaça dels Cabrits, que el 2004 es va ampliar i va guanyar una entrada pel carrer de Corró, tot al rovell de l’ou de la ciutat.
Diferents plantes diàfanes acullen l’oferta de llibres, discos i papereria d’un establiment modern establert en una casa centenària, que disposa d’una àmplia sala d’actes i d’exposicions, on s’hi programen nombroses presentacions de llibres i tota mena d’activitats culturals, des de manualitats per a infants a sopars poètics o tallers d'escriptura, entre d’altres.
La Gralla va ser fundada en ple franquisme per tres persones –Tuni Jordana, Marta Artigas i Jordi Quincoces– i des del primer dia va ser un establiment amb un fort compromís polític, social i cultural, que la van convertir en molt més que una llibreria. No debades ja va prendre el nom del que va ser el setmanari catalanista i progressista de la ciutat durant la Segona República i els anys previs, entre 1921 i 1937.
En temps de prohibició de la llengua i de les llibertats nacionals catalanes, La Gralla va ser un lloc de reunió, trobada i punt de contacte entre persones que lluitaven en la clandestinitat política. El seu taulell era un lloc habitual d’intercanvi de papers subversius i des d’on es podien recollir diners destinats als presoners polítics.
Actualment la llibreria està comandada per una cooperativa de tretze socis i sòcies, on hi treballen quatre persones més, en una plantilla total de disset persones. Al llarg d'aquests cinquanta anys s'ha hagut d'anar adaptant als canvis culturals i de consum per poder donar resposta a les noves necessitats, implicant-se en tot allò que fa referència al món del llibre. Disposa de seccions de literatura infantil i juvenil, per a adults, d’assaig, de llibre pràctic, de diccionaris i mètodes d'idiomes, sobre literatura en llengua estrangera, llibres de butxaca, guies, mapes i literatura de viatges... I també ofereix una secció de música i productes complementaris al llibre en diferents suports audiovisuals (cd, dvd, etc) “Fem encàrrecs de 10.000 llibres a l’any de clients que no els troben i ens els demanen, cosa que ens fa molt feliços”, explica cofoi Pep Boix, l’actual president de la cooperativa. “El sector del llibre i de la cultura ha canviat molt, però seguim aquí, persistint amb il·lusió, sabent que complim un paper social a Granollers i a la comarca, com el fet de ser l’únic establiment que encara ven música a la ciutat”, explica.
A les lleixes de la Gralla també s’hi troba una àmplia gamma de publicacions d’autors comarcals, que cada diada de Sant Jordi s’exposen en una parada específica.
Amb la voluntat de posar en comú els problemes i les inquietuds entre diverses llibreries, principalment de comarques, el 1976 La Gralla va fundar la cooperativa Bestiari destinada a la logística i serveis, que actualment agrupa diversos establiments d'arreu de Catalunya.
En col·laboració amb el bisetmanari El 9 NOU i l'Associació Cultural de Granollers, La Gralla també convoca el premi literari Jaume Maspons i Safont i el Premi periodístic Gual permanent. Al llarg de la seva trajectòria ha estat guardonada amb el Premio Nacional a la difusión del Libro 1988 del Ministerio de Cultura i Premi a la promoció del llibre en català 1992 del Departament de Cultura de la Generalitat.
L’any passat, coincidint amb el cinquantè aniversari, La Gralla va obtenir el sisè guardó Salvador Casanova, que atorga la secció local d’ERC de Granollers a les persones o entitats que s’hagin destacat en el compromís en la defensa de la llengua i la cultura catalanes.