Publiquen a Internet una col·lecció de llibretes d’escolars de Cerdanyola i Ripollet fetes durant la Guerra Civil

Des de fa poques setmanes, es pot consultar on line una col·lecció de llibretes escolars fetes per nens i nenes de Cerdanyola i Ripollet durant els anys trenta, i més concretament durant els primers anys de la Guerra Civil.
Aquests quaderns escolars van ser guardats durant molts anys per la família Fatjó-Gené i, en un primer moment, per "l'Avi Gené", pedagog de professió. Es tracta d'un document molt interessant perquè permet comprovar, de forma directa, com ha canviat l'escola i la societat durant tots aquests anys. Els infants es mouen en un entorn purament rural i quan els demanen que facin redaccions de tema lliure parlen de temes tant atípics avui en dia com la millor forma de matar un xai, per exemple. Altres pàgines, molt més tràgiques i impactants, són aquelles en les quals els escolars narren en primera persona alguns episodis pertanyents als primers anys de la Guerra Civil.
Aquests quaderns han estat penjats a internet a iniciativa de la també pedagoga Montserrat González, dipositària des de fa ja anys de les llibretes. El material disponible al lloc web és només una petita part de les llibretes que es conserven. En el futur, s’hi podran consultar més quaderns. Les persones interessades en conèixer aquesta documentació la poden trobar visitant el web www.cerdanyola.net.