Sota la bardissa ensalvatgida, vi del Vallès
La firma vallesana “Els Bardissots” produeix vi a partir de les vinyes velles de Sant Hilari, a Cardedeu, i can Perdiu, a Palou
Ramon Vilageliu
(text)
, Els Bardissots (fotografies)
Des de les vinyes velles de Sant Hilari, a Cardedeu, el Montseny guaita entre el cel i la terra, majestuós i inert. Es tracta d’unes vinyes que feia més de vuitanta anys que no embotellaven vi i que, d’una manera ben casual, havien estat la llar de la besàvia de Pep Pou. Ara, doncs, aquest terrer argilós amb gromulls de calç que ha anat modelant uns ceps plantats tot just després del daltabaix que va provocar la filoxera torna a proporcionar aliment i escalf al raïm que és la base del vi la Besàvia dels Bardissots. D’aquesta vinya, Pep Pou i Oriol Artigas en cullen un raïm multivarietal, amb sumolls, beier, garnatxes, picapoll negre i blanc, pansa rossa, pansa rosada, malvasies, etc.
Però a més de la Basàvia, aquest parell de viticultors –els Bardissots–, també han presentat una altra marca que neix d’una altra vinya vallesana, la de can Perdiu de Palou. Es tracta del Beier dels Bardissots, un nom que transporta a l’endolcit regalim dels gotims que les abelles ensumen, adelerades.
Patrimoni genètic
Els vins dels Bardissots, dels quals se’n fa una producciò limitada, recuperen vinyes i, alhora, retornen varietats de raïm mig oblidades, com el beier, molt comú al Vallès fa dècades però que ara gairebé no es pot trobar enlloc. Així, les vinyes de can Perdiu, situades a la serra de Ponent, a Palou, esdevenen una mena de reservori d’aquesta varietat. Jaume Vilà, el propietari d’aquestes vinyes, va plantar els ceps amb el seu pare fa més de setenta anys i ininterrompudament ha anat elaborant vi cada any per al consum propi o que venia a granel a terceres persones. “Es tracta de petites vinyes que s’han mantingut per mantenir vi a casa seva durant molts anys i això ha salvat la vinya vallesana”explica Pep Pou. “Hem preservat al màxim les característiques del raïm i, tot i que no havíem treballat mai beier, estem contents dels resultats”, insisteix.
Denominació d’origen Alella
Oriol Artigas i Pep Pou tenen intensos lligams amb la denominació d’origen Alella. Així, Artigas, vinculat com a formador en diverses especialitats del sector vitivinícola a l’Institut d’Alella, ha basat el seu projecte com a viticultor en la recuperació de vinyes velles sobretot d’Alella i Vilassar de Dalt, on és nascut. Amb la creació del seu petit celler a Llinars i la posterior producció de vins amb vinyes vallesanes ha contribuït decisivament a fer que Llinars sigui un dels darrers municipis a incorporar-se a la denominació d’origen Alella. Actualment, aquesta denominació d’origen esdevé un territori de frontissa entre el Vallès i el Maresme.
El vi del Vallès, amb una producció ingent fa més de cent anys, retorna. I és que, com diu el mateix Oriol Artigas, la recuperació de les vinyes de varietats autòctones “és un patrimoni genètic que cal conservar”.