Al Vallès, veremem!
Un projecte del Consorci de Turisme del Vallès Occidental permet aglutinar les diferents iniciatives de cultiu de la vinya i de producció de vi de la comarca
Marta Bertran
, Consorci de Turisme del Vallès Occidental
(text)
Durant molts anys el Vallès Occidental ha estat terra de vinya. De molta vinya. De fet, durant la segona meitat del segle xix, la vinya n’ocupava la major part de les terres de cultiu. Però la crisi provocada per la fil·loxera i el canvi de model econòmic del territori van fer recular de forma dràstica la superfície vitícola a la comarca. Mica en mica, les vinyes es van anar abandonant mentre el territori bategava cada cop més al ritme del tèxtil.
Ara, la vinya es torna a obrir pas al Vallès. Al Vallès veremem! és un projecte del Consorci de Turisme per a fer conèixer i aplegar les diferents iniciatives que continuen amb la tradició vitivinícola i aquelles que han anat recuperant aquest cultiu a la comarca. Amb el distintiu Vins del Vallès Occidental reconeixereu els vins del territori: vins de qualitat, produïts amb raïm cultivat a la zona, la majoria dels quals empren varietats autòctones en la seva elaboració.
Terra centenària
Al Celler de can Morral del Molí d’Ullastrell fa quatre-cents anys que treballen la terra: hi cultiven l’olivera becaruda i la vinya, amb varietats tradicionals de la zona com el xarel·lo, macabeu, i sumoll, i d’altres de més noves com el chardonnay i l’ull de llebre. Fa uns deu anys, en Xavier Morral i la Maria Font van decidir fer un canvi de rumb i endegar un projecte per elaborar olis i vins ecològics i d’alta qualitat. Actualment, al celler situat a la mateixa finca de can Morral del Molí produeixen els escumosos Clàssic Penedès Morral i els vins del Quico i la Quica, dos vins joves, de verema manual i elaboració́ natural. També elaboren els vins Martialis (blanc i vermell). El Martialis vermell és una de les joies del celler. Aquest vi és produït amb el raïm de la “vinya de l’amfiteatre”, una vinya en forma de teatre romà amb ceps de més de vuitanta anys d’antiguitat, plantada amb mentalitat prefil·loxera. És a dir, en aquesta vinya hi trobem dues varietats diferents de ceps barrejades: el xarel·lo, més resistent als fongs i a l’excés d’humitat, i el sumoll, més resistent a la sequera. D’aquesta manera, sempre s’assegura la pervivència d’una part de la collita. La particularitat del Martialis és la maceració pel·licular conjunta de les dues varietats. Durant aquest procés, el sumoll tenyeix el xarel·lo i s’obté el característic color vermell del Martialis.
No gaire lluny d’Ullastrell, a les Casetes de ca n’Oliveró de Castellbisbal, hi trobem el restaurant ca l’Esteve, envoltat de terres d’horta i de vinya. Aquest és un projecte gestionat per generacions diferents de la família Esteve, un establiment on es cuinen i se serveixen productes del territori i el vi no n’és una excepció. A la mateixa finca del restaurant es porta a terme tot el cicle de producció del vi. Aquí hi trobem les vinyes (les més velles, de sumoll i xarel·lo, i d’altres de més noves com les d’ull de llebre i sirà) i també el celler i la planta embotelladora, on elaboren els vins de taula que se serveixen al mateix restaurant. El nom dels vins varia segons l’anyada però sol fer esment a la vinculació del projecte amb la família: Joc de 9’s, pel vi blanc i pel rosat, i Som-hi!, pel vi negre.
Tres turons fan una serra
Al cor de la Vall d’Horta, a la masia La Muntada, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ha nascut un nou projecte familiar de recuperació de la vinya, encapçalat per l’Adrià Garriga. En un indret on l’agricultura havia pràcticament desaparegut, s’ha plantat ceps que recuperen cinc varietats autòctones (picapoll, garnatxa, ull de llebre, samsó i sumoll) i que es treballen en ecològic. D’aquest raïm, enguany és el primer any que se n’ha produït vi, el 5 Quarteres, blanc i negre. El nom escollit descriu de forma magnífica el projecte i el lligam amb el territori. 5 Quarteres al·ludeix un fragment de la poesia de Joan Oliver, Pere Quart, “Corrandes d’exili”: En ma terra del Vallès / tres turons fan una serra, / quatre pins un bosc espès, / cinc quarteres massa terra. / "Com el Vallès no hi ha res". Cal recordar que la Vall d’Horta és un indret molt vinculat a la figura de l’escriptor sabadellenc, ja que allà s’alça el Marquet de les Roques, la residència d’estiueig de la família Oliver.
Tant la feina a la vinya com l’elaboració del vi 5 Quarteres, es realitzen en col·laboració amb L’Olivera Cooperativa. Els projectes que porta a terme aquesta cooperativa, a banda de produir vins de gran qualitat, afavoreixen les oportunitats d’inclusió social i laboral per a persones amb diversitat funcional, que hi desenvolupen un itinerari formatiu.
Al Parc Natural de Collserola, L’Olivera gestiona la masia de Can Calopa de Dalt, un centre especial de treball on també es cultiven l’olivera i la vinya. D’aquestes terres en surten el Vinyes de Barcelona i el Vinyes de Collserola, dos vins negres institucionals de l’Ajuntament de Barcelona, que són produïts en aquesta mateixa finca. A banda del 5 Quarteres, a Can Calopa també es porta a terme la vinificació de l’Arraona, el vi del Parc Agrari de Sabadell.
Una imatge de les vinyes que envolten a ca l’Esteve de Castellbisbal , en plena verema. Foto: Esteve Esteve.
Una imatge de la verema a la Muntada, Vall d’Horta, Sant Llorenç Savall. Foto: Adrià Garriga.
El Parc Agrari de Sabadell, amb Sant Llorençi i la Mola al fons. Foto: Servei de Sostenibilitat (Ajuntament de Sabadell).
Una altra imatge del Celler de Can Morral del Molí d’Ullastrell. Foto: Família Morral
Una imatge de les vinyes del Celler de Can Morral del Molí d’Ullastrell. Foto: Consorci de Turisme del Vallès Occidental.