Vi de proximitat duradora

El trull de can Sapera de Bigues, el més antic que encara funciona fent vi a la comarca

Miquel Mas (text i fotografies)

Les premses de raïm i els molins d’oli com els de can Sapera de Bigues i Riells del Fai eren habituals en les masies i cases de pagès importants de terres vallesanes, que es produïen el vi i l’oli per al consum propi. En moltes, el raïm era trepitjat amb els peus de la gent de la casa i la brisa que en resultava es portava a premsar a les cases que disposaven de premsa.

Una llarga trajectòria
Es té coneixement del trull-molí i celler de can Sapera a partir del 1850, quan la producció era exclusivament familiar. La plaga de la fil·loxera, que va fer presència al Vallès el 1883, va ser la causant del tancament de la majoria de premses del poble de Bigues i de molts altres i aquest motiu va fer que can Sapera adquirís importància a partir d’aquell moment. El disposar de moles de pedra, que varen funcionar fins els anys setanta, li va permetre esdevenir l'únic molí d’oli del Vallès Oriental.
L’arribada del llum elèctric al centre del poble l’any 1930 va ser un altre motiu de creixement i expansió del molí de can Sapera, ja que al ser elèctric tenia més avantatges respecte als seus competidors principals, els can Torroella, que al quedar apartats del poble i en no disposar de corrent elèctric continuava funcionant manualment i que van decidir de fer-ne només ús particular. A partir del 1930 en Josep (Josepet) Argemí Grau va ser el primer de les tres generacions de la família a fer-se càrrec del molí-premsa. Va ser seguit pel seu fill Xavier Argemí Parer de Planes, a partir del 1950, època en la qual el molí es va convertir en cooperativa i va alçar el vol en l’àmbit comarcal. Actualment i coincidint amb l’arribada de l’euro el 2002 va ser el nét d’en Josepet, l’Eugeni Argemí Morral, qui va agafar el relleu del negoci familiar, continuant amb la premsa del vi i el molí d’oli.
Vi de proximitat duradora

Eugeni Argemí davant de dues botes de vi centenàries. Foto: Ramon VIlageliu.

Una de les moles de pedra que conserven encara a can Sapera de Bigues.

L’oferta de vins i olis de can Sapera. Foto: Ramon VIlageliu.

Lentrada de can Sapera. Foto: Ramon VIlageliu.

Un detall de les botes més antigues, del 1767. Foto: Ramon VIlageliu.

Una imatge de la premsa que es pot admirar al celler-bodega data del 1729 i té la peculiaritat de ser quadrada.

Un lloc emblemàtc

A can Sapera s’hi poden trobar portadores, barrals, bocois i tot tipus de botes i estris que es feien servir en l’elaboració del vi.
Can Sapera ha estat un lloc emblemàtic durant molts anys i lloc de trobada de la mainada de la postguerra que s’embadalia contemplant l’arribada dels carros carregats de raïm, la posterior premsa i -per què no?- el tast del suc resultant o del pa amb oli quan es tractava de moldre les olives.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara