Alella, la gran denominació d’origen també vallesana
Una desena de pobles vallesans conreen vinyes que produeixen raïms per als vins d’Alella, amb cellers a Martorelles i Santa Maria de Martorelles
Vicenç Relats
(text)
Encara que el nom de la denominació d’origen Alella remeti al Maresme, on es troba la localitat que li dona nom, la veritat és que la d’Alella és també la denominació d’origen vinícola vallesana per excel·lència, ja que en una desena de pobles del Vallès Oriental s’hi conreen vinyes que proveeixen el vins predominantment blancs d’aquesta DO.
Alella és una denominació d’origen reconeguda des de 1954, menuda en grandària, en la qual actualment es cultiven 223 hectàrees de ceps, a cavall entre el mar i la muntanya, i que viu un procés de revitalització.
Una DO en expansió
Inicialment, el territori de la DO d’Alella estava format per divuit municipis: set del Vallès Oriental (la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Sant Fost de Campsentelles i Montornès del Vallès) i onze del Maresme (Alella, Argentona, Cabrils, El Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Teià, Tiana). L’any 2013 el territori de la DO Alella es va escampar fins a vint-i-vuit municipis, sobretot de la comarca del Maresme. Amb tot, llavors també s’hi va incloure el terme de Granollers i actualment estan en procés d’incorporar-s’hi els de Cardedeu i Llinars del Vallès. I és que la pressió urbanística de l'àrea metropolitana de Barcelona ha fet que es redueixi el cultiu de vinya al Maresme i aquest fet ha contribuït a la seva expansió cap a espais lliures del Vallès, que perviuen entre zones urbanitzades.
Tres dels nou cellers que elaboren vins de la DO Alella es troben al Vallès. Es tracta de can Roda i Parxet, a Santa Maria de Martorelles, i del Celler Altrabanda, de Martorelles. Amb tot, altres dels cellers situats al Maresme, sobretot a Alella i Tiana, també es proveeixen de raïms collits al Vallès.
Els vins laietans precursors del que avui són els vins d’Alella i dels seus voltants mariners són ja citats en època romana per Plini el Vell i se sap, també, que a l’edat mitjana se’n servien a la cort dels comtes de Barcelona i que durant el segle xix eren dels vins predilectes de la burgesia barcelonina. Fins i tot se n’exportaven a Amèrica, abans que la fil·loxera fes estralls i n’arruïnés la producció. Amb tot, els orígens contemporanis de l’actual DO cal buscar-los a partir de l’any 1906, quan es va fundar la cooperativa Alella Vinícola, productora de la tradicional marca Marfil, amb el seu celler cooperatiu, dissenyat per l'arquitecte modernista Jeroni Martorell.
Parxet
Un dels principals productors actuals de la DO d’Alella és Parxet, que elabora el vi Raventós d’Alella (antic Marquès d’Alella) al celler de Can Matons de Santa Maria de Martorelles. L’empresa verema prop de 200 hectàrees de vinyes als termes de Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Montornès, Sant Fost de Campsentelles i la Roca per a l’elaboració del seu vi d’Alella, però també per als seus caves Parxet.
Can Roda
També a Santa Maria de Martorelles hi ha el celler can Roda, situat en una casa senyorial del 1864 que la família Bonaplata de Barcelona es va fer al poble. Està situada al mig d’una finca de quaranta hectàrees, set de les quals de vinya i la resta de bosc. Des de l’any 2010 el celler Can Roda elabora vins d’Alella, amb raïms de les varietats pansa blanca, moscatell, merlot i cabernet. La finca es troba enclavada a la banda no litoral de la Serralada Marina, allunyada de les suaus temperatures que es donen en d’altres cellers de la DO per la proximitat amb el mar. Les condicions climàtiques més canviants, salts de temperatura entre el dia i la nit més bruscos, juntament amb les característiques del sòl de sauló, confereixen als vins de Can Roda el seu caràcter distintiu.
Treballen amb vinyes octogenàries recuperades de l’oblit tot just fa una dècada. Els seus vins s’elaboren mitjançant un procés vinícola artesanal on cada parcel·la es vinifica per separat per assegurar el punt òptim de maduració del gra i pugui extreure el millor de cada una de les varietats que cultiven.
Celler Altrabanda
Ubicat al poble de Martorelles, el celler Altrabanda, que comercialitza els seus vins amb la marca Serralada de Marina, té les seves vinyes distribuïdes als termes municipals de Sant Fost de Campsentelles, Martorelles i Santa Maria de Martorelles. Els primers vins d’aquest celler van sortir al mercat l’any 2000 i tenen una originalitat i personalitat remarcables. Com el mateix nom del celler ja indica, ells es situen a l'altra banda de la Serralada Litoral. És aquí on hi ha aquesta petita empresa familiar portada pel matrimoni format per Joan Plans i Roser Celdran que es dedica des de no fa gaires anys a embotellar el vi que elaboren. Només tenen tres hectàrees de vinyes de pansa blanca i 93 ceps escassos de la varietat sumoll, que els proporcionen uns 10.000 quilos de raïm cada any.
La denominació d’origen Allella i el Vallès, units per la Serralada i per les vinyes. I, pel vi, esclar.