Santi Santamaria, homenatjat en una de les nombroses presentacions de ‘Vallesos’

El gran cuiner celoní Santi Santamaria, traspassat el 16 de febrer passat, va ser homenatjat al seu poble el 4 de novembre, en un acte emotiu i proper organitzat conjuntament per la revista-llibre Vallesos Gent, Terra i Patrimoni i l'ajuntament de Sant Celoni, en el marc de la programació prèvia de les festes de Sant Martí, patró de la vila.
L'acte va comptar amb la participació de la filla del reconegut xef de Can Fabes, Regina Santamaria; el director actual del restaurant, Xavier Pellicer; el naturalista celoní Martí Boada; la periodista Montserrat Ponsa; el fondista granollerí Ramon Parellada; el restaurador mataperenc Lluís Bernils i l’alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño, que van glossar especialment el perfil humà i l’arrelament al Montseny i al Vallès de qui va passejar amb tot l’honor el nom de Sant Celoni arreu del món. A l'inici de l'acte, el músic romancer Jaume Arnella i el ballarí i coreògraf Joan Serra van interpretar, al so de la guitarra, el Ball d'Homenatge que van idear inspirant-se en la música de la Polca de Sant Celoni, del Ball de Gitanes. A semblança de l’aurresku basc, és un ball cerimonial breu que es basa en els punts centrals i la gestualitat de la dansa d'arrel tradicional catalana, amb un aire de modernitat.
L’acte va servir també per presentar a Sant Celoni Vallesos, que ja en el primer número publicava una glossa dedicada al genial cuiner, que partint de la cuina del Montseny –dels seus bolets, de la cacera...- i del producte de proximitat va ser el primer restaurant de l’Estrat a aconseguir les tres estrelles Michelin.
Des que el 24 de maig passat en va aparèixer el primer número, Vallesos ha fet una quinzena de presentacions, sempre vinculades amb un pretext patrimonial local, i ha trobat molta complicitat d’entitats del món cultural, cívic i social vallesà i dels ajuntaments, en l’objectiu d’aquesta revista-llibre semestral de fer descobrir amb uns altres ulls i amb tots els sentits l’ànima del Vallès, mostrant al lector de forma divulgativa el seu ric i divers patrimoni cultural, històric, etnològic, natural... Apadrinada pel periodista i escriptor terrassenc Vicenç Villatoro, Vallesos va fer la seva primera presentació a la Fonda Europa de Granollers i posteriorment en va fer a Sabadell, Terrassa, Caldes de Montbui, la Garriga, Sant Feliu del Racó, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Parets del Vallès, Sentmenat, Matadepera, Mollet del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Sant Celoni, entre d’altres.
Santi Santamaria, homenatjat en una de les nombroses presentacions de ‘Vallesos’

A la imatge, els participants a l’acte d’homenatge al gran cuiner de Sant Celoni. Foto: Ramon Ferrandis/El 9 NOU