La Mitja Marató de referència

A punt de complir 26 anys, la cursa atlètica popular que enllaça Granollers, les Franqueses i la Garriga no ha parat de créixer i enguany espera 10.000 participants

Josep Mas Castellsagué (text)

Un dels esdeveniments atlètics de referència al Vallès és, sens dubte, la Mitja Marató de Granollers, que al llarg de 21,097 quilòmetres enllaça la capital del Vallès Oriental i la població de la Garriga, uns quilòmetres més al nord. Ja se n’han fet 25 edicions, de manera que la Mitja està plenament consolidada dins el calendari de l’atletisme de fons de Catalunya. I també de més enllà: la Federació Espanyola d’Atletisme la qualifica des de fa uns anys com la millor mitja marató de l’Estat espanyol.
La cita és sempre la mateixa: el primer diumenge de febrer. L’any 2012 serà el 5. Aquell dia, al voltant de deu mil corredors –rècord absolut de participants– sortiran de Granollers desafiant el fred matinal, travessaran el municipi de les Franqueses (Corró d’Avall i Llerona), entraran a la Garriga pel seu Passeig magnífic, i un cop a la plaça de l’Església, desfaran camí fins arribar de nou al centre de Granollers i a la meta situada al davant del Palau d’Esports que l’any 1992 va fer olímpica la ciutat en el seu esport de sempre: l’handbol.
Situar el llistó de la Mitja tan amunt no ha estat fruit d’una casualitat. Darrere de totes les vint-i-cinc edicions de la Mitja de Granollers hi ha moltes hores de feina de l’organització, l’Associació Esportiva la Mitja, però sobretot molta il·lusió i la imprescindible complicitat d’administracions, d’empreses, d’entitats i de centenars de col·laboradors voluntaris que, arribat el dia, treballen des de primera hora perquè la cursa sigui una realitat esportiva però també social. I una festa per a tothom: per als atletes d’elit que hi participen, per als corredors populars –que en són el gruix principal– i per a tota la gent que surt al carrer per animar-los. En resum, Esport i Ciutadania, en lletres majúscules, com deien els noucentistes.
La Mitja de Granollers ha sabut compaginar els dos vessants que mouen l’atletisme de fons. D’una banda, a la cursa hi han participat els millors corredors del món de l’especialitat. Entre molts d’altres, destaquen l’etíop Haile Gebrselassie, plusmarquista mundial de Marató l’any 2008 a Berlín, i el kenyà Samuel Wanjiru (1986-2011), rècord olímpic de marató als jocs de Pequín 2008. Aquests grans especialistes mundials han donat un impuls esportiu de primer ordre a la cursa i l’han situada entre les proves de referència no solament de l’Estat espanyol sinó també de tot Europa. Però no solament aquests atletes han passat per Granollers. També hi han corregut Martín Fiz, Alberto Juzdado, Alfonso Abellán, Rafa García, Benito Ojeda, Marta Domínguez, Josefa Cruz, Marina Prat... I de fora, Dave Long, Gianni Poli, Stefano Baldini, John Treacy, Benedik Ako, Ezekiel Bitok... Tots ells, noms reconeguts arreu del món en aquesta especialitat atlètica.
Però d’altra banda, La Mitja ha potenciat sempre l’atletisme popular cuidant fins al darrer detall la relació amb el gruix de corredors que, edició rere edició, volen repetir la seva experiència atlètica al costat dels més grans. Per fer-ho mai no han escatimat esforços per aconseguir voluntaris que facin més agradable l’experiència als corredors que no són els de primera fila però que, al cap i a la fi, són peces imprescindibles de la cursa.

Inspirats en el cros de Sant Sebastián
La Mitja va començar l’any 1987 després que una colla d’amics de Granollers aficionats a l’atletisme s’animessin a organitzar-la mentre tornaven de córrer el cros de San Sebastián. En la recepció i en el recorregut per terres basques s’ho havien passat molt bé i havien pres nota de tot. I es veien capaços de muntar una cursa similar a casa seva. Granollers ja comptava des de 1967 amb el reconegut Cros Internacional Ciutat de Granollers, que cada any organitza l’històric Club Atlètic Granollers i que porta el nom de la ciutat arreu del món. Aquell primer col·lectiu d’atletes de fons se’n sentia una mica hereu. Era el seu club de tota la vida, però ells apostaven per una altra modalitat, la de recorreguts més llargs, el que els agradava fer quan sortien a córrer en caps de setmana fes fred o fes calor. Aquesta n’és la gènesi.
Creixent de mica en mica i sempre a mesura de les possibilitats de cada moment, d’aleshores ençà, la Mitja s’ha anat fent gran. En la primera edició de 1987, hi va haver un miler de participants; l’any 1992, uns 2.500; l’any 2000 s’arribava als 4.000; el 2006 ja eren més de 5.000 i el 2011 la xifra s’elevava a 7.000. I la propera edició, la del diumenge 5 de febrer de 2012, es podrà arribar als 10.000 atletes, tot un rècord de corredors i el repte organitzatiu més important de la seva història.
De tota manera, els components de l’organització que lidera l’inquiet i pragmàtic Toni Cornellas, són gent de marcar-se reptes continus. Així ho van fer des de bon principi i ara, 25 anys més grans, encara busquen fer-li una volta més. En la propera edició, sens dubte, el desafiament serà doble: encabir sense problemes 10.000 corredors pels carrers i per la carretera que uneix Granollers i la Garriga i que, un cop arribats a meta, siguin atesos amb totes les atencions. A la vista de com la Mitja ha anat creixent fins ara, consolidant cada pis abans d’aixecar-ne un altre, l’Associació Esportiva la Mitja aquesta vegada tampoc no ha de tenir cap problema organitzatiu en aquest sentit.
Ni en aquest sentit ni en cap altre, perquè la resta d’activitats paral·leles que es munten a l’entorn de la Mitja –que són moltes– ja estan plenament consolidades. Destaquen el Mercat de la Mitja, la cursa de gegants, el Debat de l’Ateneu, concerts... I a nivell esportiu, la Mini marató que es disputa el dissabte entre els més petits, i el Quart de Mitja, que engega en el mateix moment que la gran cursa però que només fa 5 quilòmetres del recorregut total. Aquestes dues proves són, precisament, l’escola que va fent afició i el planter que va engruixint la Mitja Marató Granollers-les Franqueses-la Garriga que el diumenge 5 de febrer de 2012 ja farà 26 anys. Llarga vida a la Mitja Marató!
La Mitja Marató de referència

El mític Haile Gebrselassie, escapat, animat per corredors populars. Foto: Ramon Ferrandis/EL9NOU

El director de cursa, en Toni Cornellas, a punt de donar la sortida. Foto: Sònia Villanueva/EL9NOU

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara