L’Arxiu Mimó de Cerdanyola, disponible a Internet

Juan Antonio Hidalgo (text)

Jaume Mimó i Llobet és, per molts motius, una de les figures més importants de la història de Cerdanyola del segle XX. Mestre de professió, abans de la Guerra Civil va ocupar l’alcaldia de la població, encapçalant la llista d’ERC. Després de la guerra va ser represaliat i empresonat a Sabadell. Un cop recuperada la llibertat va iniciar una nova etapa professional com a mestre d’obres i donava sortida a les seves inquietuds cívico-socials iniciant una intensa activitat en una doble direcció. Així, va desenvolupar una intensa activitat destinada a recuperar la història de Cerdanyola, i va editar tot un seguit de llibres sobre aquest tema, els primers mai editats sobre la població. Al mateix temps, va aplegar una important col·lecció d’obres d’art, com a resultat de la seva amistat amb alguns dels artistes més coneguts d’aquell moment.
Com a resultat de totes aquestes facetes –polític, historiador, col·leccionista d’art– Mimó i Llobet va aplegar un important arxiu documental que, durant molts anys, ha estat de valor incalculable per a moltes dels historiadors locals. Aquest arxiu (composat per més de 7.000 documents) va ser íntegrament escanejat pel seu fill, Jaume Mimó i Sarrablo, en una tasca d’anys. Mimó i Sarrablo (un ex-alt directiu de La Caixa) va posar en marxa l’arxiu després de jubilar-se.
Ara, tota aquesta documentació està disponible a Internet (http://arxiumimo.cerdanyola.net).
La creació d’aquesta web va ser una de les últimes coses que va posar en marxa Jaume Mimó i Sarrablo abans de morir, a l’estiu de 2010. No va tenir temps de veure-la en funcionament. La plana, però, s’ha acabat convertint en un homenatge a la memòria de dues persones (pare i fill) que van deixar una petjada indeleble al poble on van viure tota la seva vida, i que s’ha convertit en un recurs online molt valuós per a les persones interessades en aprofundir a l’estudi de les temàtiques que cobreix.


Arxiu Mimó de Cerdanyola
arxiumimo.cerdanyola.net