Un Vallès que es retroba i reivindica

L’aparició la primavera passada d’aquesta singular revista-llibre que teniu a les mans ha despertat una complicitat vallesana, de banda a banda del Vallès, ben significativa i transversal, entre gent que s’estima aquest territori i el seu patrimoni en un senti ampli. Certament, els vallesans no estem gaire acostumats a mirar-nos de cap a cap aquest espai geogràfic comú que habitem 1,2 milions de persones, cenyits estrictament a la divisòria comarcal administrativa, i sovint fins i tot ens costa veure més enllà del propi municipi. Per això estem segurs que la sortida de Vallesos, ben modestament, contribueix de forma suggerent i evocadora a fer aquesta mirada més àmplia, que provoca com un desglaç i ajuda a la redescoberta.
Vallesos ha nascut amb afany de ser l’aparador d’uns valors que, arrelats en les consciències de molts vallesans i vallesanes, veuen en la idea de recobrar i promoure el patrimoni que ens és comú, el pas franc cap a una mirada generadora d’il·lusió. Il·lusió pel que ha estat aquesta terra i, esclar, pel que vol ser.
Aquí i allà, persones i entitats, amb qualitats i interessos diferents, coincideixen cada cop més en la necessitat de retrobar factors que ens defineixen i de pensar aquest territori d’una forma més integral: des de la coordinació tradicional de l’associacionisme naturalista i de l’excursionisme, fins a les aliances creixents entre entitats cíviques, organitzacions empresarials i municipis. Fins i tot el nou tren R8, que per primer cop enllaça transversalment el Vallès, sense haver de passar per Barcelona, és tota una fita en la millora d’una imprescindible comunicació sostenible, cridada a créixer. Tot plegat, projectes i iniciatives que resulten engrescadors.
Entre totes aquestes iniciatives, dos cops a l’any Vallesos hi posa la mirada més evocadora i emotiva, feta des de la glossa del patrimoni, la història, la cultura popular, l’etnologia, els paisatges... i de personatges carregats d’històries. Una glossa que, tal com hem anat dient a les nombroses presentacions que hem fet, tot enfortint vincles amb gent de pobles i ciutats, vol ajudar a redescobrir l’ànima amagada d’un territori que té molt més que polígons industrials i urbanístics, sovint desmanegats.
La vitalitat industrial i econòmica del Vallès, que genera el 20 per cent del PIB català, és un gran actiu que el converteix en el principal motor econòmic del país i això cal vetllar-ho més que mai ara, en la difícil conjuntura de crisi que travessem. I al costat d’aquesta riquesa, el Vallès en té moltes d’altres d’amagades que val la pena de divulgar i conèixer, que és el que ens proposem des d’aquestes planes. En aquest número, l’ànima vallesana que remarquem especialment és a través de la tradició esportiva, amb singularitats locals ben interessants i sorprenents, i a través de passatges apassionants de la nostra història ben desconeguts.
Esperem que gaudiu de tot plegat, tot agraint-vos l’acollida que heu donat a Vallesos, que us demanem que ens ajudeu a escampar i fer créixer.
Un Vallès que es  retroba i reivindica

Vista de Sant Cugat i Terrassa. Foto: Josep Prims