Cal Taiet, talent a la brasa

De posada de postguerra recòndita d’Ullastrell a restaurant amb filials, especialitzades en carns i verdures a la brasa a Terrassa

Jaume Valls i Vila (text i fotografies)

En els anys durs de la postguerra, Andreu Carreras i Maria Valls van començar a obrir les portes per acollir mestres, artesans i manobres, convertint així la casa en una petita fonda al carrer de la Serra del centre d’Ullastrell. Aquella posada amb habitacions, on es servien àpats, es va convertir en restaurant d’ençà de l’any 1972. De mica en mica es va guanyar una fama notable en el Vallès més montserratí, situat en el bonic poble muntanyenc d’Ullastrell, a cavall entre Terrassa i el Baix Llobregat, d’on prové bona part de la clientela.
El motiu Taiet, com es coneix aquesta casa a Ullastrell, té arrels molt antigues. Sembla ser que prové de quan una mestressa de la casa demanava a la carnisseria un bocí petit de vianda, un taiet.
A Cal Taiet s’assaboreix una cuina natural i senzilla que treballa els productes de la terra de la millor qualitat, procedents en bona part de l’hort que encara conreen. Així, les verdures de temporada, com els calçots, les carxofes, les esbargínies negres o blanques, o les mítiques patates d’Ullastrell, cuinades a foc lent en la brasa de carbó d’alzina, acompanyen tot tipus de carns. A les amanides no hi pot faltar l’excel·lent tomàquet de color rosa i també fan els plats cuinats amb saborosos bolets que es recullen a la zona.
Jaume Puig, l’actual propietari, explica com l’empenta i el to de Cal Taiet també es pot assaborir als dos altres restaurants que té a Terrassa. Així, L’Hort d’Ullastrell, situat al carrer Valls, es centra a treballar amb “les verdures fresques acabades de collir i la carn de primera com a alternativa als menjars ràpids”, mentre que La Brasa d’Ullastrell, obert fa setze anys i situat al complex lúdic del Parc Vallès, és “un restaurant especialitzat en carns i verdures a la brasa”. I encara hi ha La Cassola d’Ullastrell, especialitzat en plats per emportar de la millor cuina tradicional catalana.
Cal Taiet, talent a la brasa

Cal Taiet guarda sabors de l’ancestral cura del bon producte gastronòmic.

El darrer reducte gal

Quan fa bon temps, Cal Taiet obre també L’Era d’en Taiet, situada davant de l’edifici tradicional, on els sopars a la fresca i les copes s’amenitzen amb actuacions musicals els capvespres i nits estiuenques.
El jove director Jaume Puig explica que a Cal Taiet malden per recuperar els sabors d’abans, mitjançant una cuina senzilla i basada en els productes de temporada. Obren tot l’any excepte per Nadal. També es vanta del fet que el xef terrassenc Artur Martínez, el qual disposa d’una estrella Michelin, va qualificar Ullastrell, en una visita al poble, com el “darrer reducte dels gals”, on encara hi ha pagesos que conreen els horts i que produeixen oli, mató i formatges artesanals, tot i disposar d’un flamant heliport i d’instal·lacions per a poder-hi anar en cavall.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara