La Parada i Ca l’Arcís, entre Bigues i Riells

Tots dos establiments situats a peu de carretera, La Parada i Ca l’Arcís mostren dues maneres diferenciades d’oferir recer i teca

Miquel Mas (text i fotografies)

Quan el 1916 Mateu Manonelles i Magdalena Bonamusa van decidir construir una casa just al trencall de Riells del Fai de la carretera que s’enfilava a Santa Feliu de Codines des de Bigues, van calcular que aquell seria un bon lloc per establir-se i obrir-hi una fonda. De fet, el lloc concret on havien aixecat la casa els va induir a posar-li el nom: com que ben a prop hi havia un pont per on baixava –i encara hi baixa – el riu Tenes, la fonda es va dir Fonda el Pont.

Bicicletes i biciclistes
I aquella fonda, tan ben situada, aviat va oferir un servei ben especial. Com que ben a prop hi ha el santuari de Sant Miquel del Fai, la fonda guardava les bicicletes dels visitants que podien gaudir de l’espectacle de l'enorme salt d'aigua del riu Tenes que es precipita cingles de Bertí avall i visitar el priorat i les coves sense haver de traginar-les amunt i avall.
La mobilitat va acabar esdevenint l’element definidor d’aquella fonda i, aviat, amb la necessitat de l’empresa Sagalés d’aixoplugar els usuaris i de marcar el lloc de les seves parades d’una manera contundent va aconsellar els propietaris de canviar el nom tan descriptiu de Fonda el Pont, pel més funcional de Bar Restaurant la Parada. Després dels fundadors quatre generacions familiars han mantingut la Parada i, després dels fundadors, ho van fer la seva filla Palmira i el gendre Josep Puigdefabregas, la néta Magdalena i el seu marit Francesc Bou i el besnét Francesc, que va fer-se càrrec del negoci fins que va ser venut fa sis anys a Antonio Cano Martinez i que continua al capdavant de la Parada. I durant aquests anys, la Parada sempre ha estat envoltada de bicicletes. Primer era per guardar-les i, més tard, ha esdevingut una àrea d'avituallament gairebé obligada per fer-hi un bon esmorzar a base de carn a la brasa dels biciclistes que pugen la recargolada i costeruda carretera de Sant Feliu de Codines.
En Mateu Manonelles, però, sempre explicava que un dels moments culminants de l’establiment va ser ben a l’inici de la seva fundació quan Enric Prat de la Riba, president de la Mancomunitat de Catalunya, en una de les visites que va fer a la que havia estat casa pairal dels seus avis a Bigues, s’hi va aturar per contemplar una imatge situada a la façana de la Fonda i que corresponia a Sant Pancràs, patró de la salut i la feina.
I realment la feina va anar en augment: no sabem si per mediació del sant, a partir de l'any 1959 es va fer més popular encara, ja que es va començar a celebrar la tradicional cursa automobilística de la Subida en Cuesta a Sant Feliu de Codines i La Parada n’era el punt de sortida.
Gairebé cent anys després, doncs, la Parada continua fent aturar tota mena de visitants. Ara a la recerca de tranquil·litat i bons aliments.
La Parada i Ca l’Arcís, entre Bigues i Riells

Una imatge actual de la Parada.

Una imatge antiga de la Parada de Bigues amb Palmira i Josep Puigdefabregas.

Una imatge antiga de la Parada de Bigues amb la família sencera dels fundadors: en Mateu Manonelles i la Magdalena Bonamusa.

Ca l’Arcís: teatre, cinema i ball

Arcís Batlles Barnils de Can Xesc de Bigues va veure l’oportunitat d’obrir l’establiment que avui, noranta-cinc anys després de la seva inauguració, continua oferint recer i aliment a tota mena de visitants.
El local, situat en uns terrenys del costat de la cerretera va esdevenir un èxit i, amb el temps, el seu fill Jaume Batlles Montaner es va fer càrrec del negoci quan es va casar amb Rita Matas. Anys després, van continuar darrere el taulell la seva filla Magdalena i el seu marit, Josep Garbi. De fet, des de l’any 1933, el que havia estat primer una taverna ja havia ampliat la seva oferta de lleure que, durant vuitanta anys va servir de Teatre, Cinema i sala de Ball.
Actualment la Magdalena i els seus tres fills continuen, ja camí de fer un segle, servint menjars i mantenint i engrandint la fama que representa ser el Bar del poble i el restaurant que, terra endins, té el peix com a plat estrella.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara