Olot, “la ciutat dels volcans”, es coneix especialment pel seu interès natural i perquè forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. En el seu terme municipal hi ha quatre volcans: el Montsacopa, el Montolivet –aquests dos, visitables–, la Garrinada i el Bisaroques. Tot plegat esdevé una imatge icònica de la ciutat i proposa una passejada per l’espectacle que ofereix la morfologia típica d’un volcà, amb un con d’escòries i un cràter circular al capdamunt ofereix una de les millors panoràmiques d’Olot i la comarca. Les grederes, el cràter, les torres carlines, l’església de Sant Francesc i l’espai de memòria històrica de la Guerra Civil arrodoneix una visita emocionant, rica.
A Olot, cultura i lleure
Pel visitant atent, la ciutat d'Olot té, a més, un interessant patrimoni cultural, bona part del qual es pot veure a peu de carrer. Així, arquitectònicament, es poden destacar diversos monuments d'estil modernista (casa Gayetà-Vila, casa Solà-Morales, casa Masramon...), així com els Claustres del Carme, renaixentistes.
Com diu l’escriptor Antoni Puigverd “suposo que existeixen altres petites ciutats amb una vida tan agradable com la d’Olot, però dubto que alguna d’elles sigui més admirable”
A banda d’aquestes veritables joies de l’arquitectura modernista, Olot, terra d’atistes, ofereix al visitant els Museus d’Olot que expliquen la història de la comarca des de diverses òrbites: art i paisatge, ciència i natura, i artesania i faràndula. Destaca la creació de l’Escola de Dibuix (1783) com a inici d’una tradició artística que ha vertebrat la vida cultural i industrial de la ciutat i també el Museu de la Garrotxa on el vivitant pot submergir-se en els paisatges dels quadres de l’Escola d’Olot, amb autors com Joaquim i Marian Vayreda i Josep Berga i Boix, a més d’escultors com Clarà, Blay o Leonci Quera. Destaca, també, el cèlebre quadre de Ramon Casas,
La càrrega.
Però Olot tambné es caracteritza especialment per aquells establiments que elaboren els seus productes gastronòmics de forma artesanal: productes amb identitat pròpia, com el paisatge que envolta la ciutat. Així, la coca de llardons i el tortell de matafaluga d’Olot o la ratafia, l’embotit o les patates són alguns dels elements centrals de la Fira Orígens, la fira d’àmbit català on els productes agroalimentaris i els seus productors són els veritables protagonistes.