El Ristol, Parador pioner
Nascut el 1905, l'establiment de Viladecavalls es va anticipar als paradors abans que hi hagués Paradores de Turismo
Jaume Valls i Vila
(text i fotografies)
Nascut l'any 1905 al nucli del poble de Viladecavalls, el Ristol és un prestigiós restaurant que, després de quatre generacions, ha fet créixer la seva clàssica cuina catalana amb tocs moderns, expandint i diversificant el seu negoci de restauració, que és recomanat a la prestigiosa guia Michelin.
Els besavis de l’actual propietari, en Lluis Rístol Ubach, van traslladar la senzilla botiga d’embotits que regentaven en un carrer interior del poble, fins al peu de la carretera de Terrassa a Manresa i la van obrir com a restaurant. D’aquell establiment se’n va dir durant mig segle el Parador Ristol, fins que arran de l’obertura dels Paradores Nacionales de Turismo, als anys seixanta del segle passat, els van obligar a prescindir del nom de Parador. Però a tall d’anècdota, el reconegut Juli Soler, una de les ànimes del Bulli, recentment traspassat, que havia treballat al Ristol, els continuava anomenant com el Parador.
Pioners del càtering i de la formació
Com que l’esperit emprenedor de la casa demanava expandir-ne la restauració més enllà de Viladecavalls, el pare d’en Lluís, en Miquel Rístol Gil, va portar la seva cuina per diversos establiments a Terrassa, alhora que va iniciar el servei a domicili, que ara coneixem com a càtering. Dels tres fills del senyor Miquel actualment només un, en Lluís, ha continuat la tradició hostalera familiar. Autodidacta convençut, “als catorze anys ja servia taules i als vint vaig entrar a dirigir el negoci”, confessa en Lluís Rístol, que presideix el Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca. I explica que fa uns vint anys va retolar la furgoneta de repartir el menjar amb el nom de “servei a domicili”, però, forçat per la incomprensió dels clients, va haver de cedir a l’anglicisme càtering, més entenedor.
Des de l’any 2007 en Lluís, a banda de dirigir el negoci, imparteix formació de sala a diferents escoles públiques i privades, i des d’aquest curs, Ristol Viladecavalls s’ha certificat com a lloc de formació on es fan cursos d’hoteleria.
Una cuina ben pròpia
Ristol Viladecavalls es manté fidel a la cuina catalana tradicional amb tocs moderns, elaborada amb productes de proximitat i de qualitat. “La qualitat dels productes no vol dir necessàriament que hagin de ser molt cars”, argumenta en Lluís Ristol. La seva filosofia la resumeix amb un exemple ben clar: “més val oferir una senzilla botifarra ben feta que no un filet de tercera”. El bon producte i el bon servei són les claus del seu èxit.
Una trajectòria que ha merescut reconeixements com les de l’associació de cuina mediterrània AMED, el certificat de restaurant per a celíacs, la presència a la junta directiva del Institut de la Cuina Catalana o la recomanació esmentada a la guia Michelin. També son membres del col·lectiu Cuina Vallès.