Masies de carn a la brasa, a part
Partint ja de tot un altre estil d'establiments, el Vallès és ple d'un gran nombre de restaurants radicats en velles masies, que estan situats a les portes d'urbanitzacions residencials o de polígons industrials. La seva implantació està estretament lligada al boom urbanístic i industrial del anys seixanta i setanta del segle passat i respon a tota una altra filosofia i, per això, no han quedat inclosos en aquesta carpeta de Vallesos.
El gran nombre que hi ha d'aquests restaurants nascuts per servir carns a la brasa i que han anat ampliant molt el seu receptari amb tota mena de plats impedeix de poder fer-ne una llista exhaustiva. Amb tot, per la seva antiguitat, es pot exemplificar el cas amb un dels establiments mes referencials, com és Can Rectoret, de Santiga, a Santa Perpètua de Mogoda.
Can Rectoret
Cap als anys seixanta a Can Rectoret van començar a cuinar per a caçadors de Sabadell que hi anaven els dies de festa i que van anar prosperant i ampliant l'oferta, sobretot quan el polígon de Santiga va desenvolupar-se i van començar a tenir com a clients els treballadors i sobretot directius de les empreses de la zona.
L'estudiós Joan Ricart explicava en un llibre sobre les masies de Santiga l'origen curiós del malnom de Can Recoret. I resulta que el seu fundador va ser en Jaume Fitè, que va arribar a Santiga el 1905 i que es va instal·lar en un dels quatre habitatges en què era dividida la masia de can Furriol. Ja no es mouria mai més d'allí i, malgrat que va morir l'any 1954, a la seva masia li quedaria el sobrenom amb què se'l va conèixer en vida: Can Rectoret.
Jaume Fité va passar a ser el Rectoret ja de ben jove quan, amb la finalitat de conèixer algunes de les intimitats de les dones del poble, es va amagar dins del confessionari. Va acabar de solidificar el malnom la seva estreta amistat amb el vicari del poble amb qui, en quedar vidu, va compartir molts moments de cacera, moltes partides de cartes i, fins i tot, alguna tabola, com documenta Joan Ricart.
El sobrenom de Rectoret mai li va fer nosa, ans al contrari. Quan a les portes de la mort el capellà, acompanyat d'un escolanet, li va anar a donar l'extremunció, s'hi va negar, tot dient-li: "vostè és vicari i jo sóc rector, per tant, ha de venir un bisbe si voleu que l'accepti". Casualment, l'escolanet que va presenciar tot això es deia Ramon Buxarrais, però llavors encara era massa jove per acomplir l'exigència del senyor Jaume. Perquè, efectivament, molts anys després aquell escolanet fill de Santa Perpètua va ser bisbe: monsenyor Ramon Buxarrais, i com a bisbe de Màlaga que va ser del 1973 al1991 va destacar per ser el flagell dels excessos de la poderosa jet-set de Marbella.
Imatge de l’exterior del restaurant Can Rectoret, a Santiga.