El darrer marmanyer del mercat

L’Antonio Marco no falla mai, cada dijous, a Granollers

Pere Cornellas i Aligué (text i fotografies)

Fa anys al mercat de Granollers, quan les granotes portaven sabre, hi havia una part anomenada el rengle, on els pagesos portaven els seus productes amb cistells i els venien posats en rengle, d'aquí el nom. N'hi havia tota una colla i actualment només en queda un: l'Antonio Marco Oliveras, de 57 anys, fill de can Pinet de Corró d'Amunt. De fet, ell al mercat ja hi anava abans de néixer, quan la seva mare el portava al ventre, perquè a casa seva eren pagesos que portaven la seva producció a vendre.
Segons l'Antonio, a casa seva s' estaven primer al carrer de Santa Elisabet, al costat de can Sarramià (on ara és el restuarant La Gamba), després a la placeta de Sant Francesc, al carrer d'Espí i Grau i ara a la plaça de Maluquer i Salvador.
Cada dijous amb el seu scooter atrotinat (abans, amb bicicleta) baixa al mercat carregat de sacs, portant els seus productes per vendre a plaça. L'Antonio tota la vida ha fet això, no ho ha deixat mai. Cull al camp el que li dóna la terra i amb quatre caixes de fruita buides ja en té prou per muntar la parada al costat de la font de la plaça Maluquer. Deixa l'scooter al costat i s'asseu al terra un cop col·locats els productes: que si figues de moro, olives, nous, cargols, herbes remeieres, farigola, romaní, llorer...
Com ell mateix diu, tot el que porta és per menjar. De tant en tant, els cargols li surten de la caixa perquè són joves. Si fa sol porta barret de palla, si fa molta calor es refresca a la font; no necessita gran cosa per passar el dia al mercat: un cigarret i que algun passavolant li compri un ramell de farigola o una espiga de blat de moro. No entén d'euros, ni tampoc de permisos, ni de burocràcia. Per Nadal porta quatre fulles de pi, galzeran o boix grèvol i una mica de molsa. Li expliquen que això està protegit, però ell no sap de què li parlen, va al seu aire. Al bosc del costat de casa seva fa la recollida i no fa cap mal. Ves, els seus pares ja ho feien. És l'Antonio Marco Oliveras, fill de Corró d'Amunt, el darrer marmanyer del mercat de Granollers i que per molts anys hi sia.
El darrer marmanyer del mercat

Antonio Marco Oliveras.

Una imatge del marmeller assegut davant la seva parada informal.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara