Sant Llorenç Savall: el pluviòmetre desbordat

Estralls quantiosos sense víctimes al capçal d’un Ripoll que va multiplicar el seu cabal per tres mil

Jaume Valls i Vila (text) , Arxiu Municipal de Sant Llorenç Savall (fotografies)

Al municipi de la capçalera del riu Ripoll l’aiguat del 25 de setembre no va produir les desgràcies de les poblacions de la plana vallesana, però la riuada va fer estralls, tant en l’àmbit agrícola com en el poble. Ignorem la precipitació que va caure, però a tot el massís de Sant Llorenç del Munt es on més va ploure i el pluviòmetre del cim de La Mola es va desbordar, encara que tot apunta a què allà dalt, on era l’ull de la tempesta, la pluja superaria els 350 litres per metre quadrat.
El modest riu Ripoll que discorre amb un magre cabal mitjà que no supera el metre cúbic per segon, va multiplicar aquella nit l’aforament per tres mil!, és a dir, que baixava cap a Sabadell amb un cabal sis vegades superior al mitjà del riu Ebre. Tot i ser a la capçalera del Ripoll, la riuada va malmetre els horts, les vinyes i els camps de conreu situats a les dues ribes, enduent-se els marges de pedra i les canalitzacions des d’aigües amunt del nucli urbà.
El riu arrossegava pedres, roques i els arbres i la vegetació que havia arrencat. Aquests materials van taponar els ulls dels dos ponts del poble, i l’aigua hi va passar per damunt. El nivell del Ripoll era de cinc metres d’alçada en travessar el poble.

Danys greus al Patronat de Sant Josep
On el riu Ripoll va fer més mal va ser al Patronat de Sant Josep, situat a sota la rectoria, on l’aigua va esbotzar les finestres i va inundar el teatre, afectant també bona part de l’estructura de l’edifici, el qual s’acabaria d’esfondrar amb la nevada de Nadal d’aquell mateix any.
Aigües avall del pont de plaça, el riu va esbotzar bona part d’una nau utilitzada com a estable per la Fonda Rius, de la qual en van poder treure els porcs just abans que s’inundés. La nau va quedar tan malmesa que dies després va acabar de caure. També va quedar afectada la torre de l’Albaigés, un notable edifici modernista, on l’aigua es va endur el mur posterior, i també el de les cases veïnes del carrer Ripoll, paral·lel al riu, on molts habitatges es van inundar. Al torrent de l’Agell o Micó l’aigua va descalçar tot el carrer, malgrat el col·lector, i afectà la serradora de Cal Silvestre, esbargint els troncs. Les cases d’aquest sector també es van inundar. Aigües avall del poble, la riuada va malmetre els conreus riberencs del Ripoll.
Tot i que no s’hauria de lamentar cap víctima, els danys produïts a Sant Llorenç Savall van ser quantiosos, tant en l’àmbit públic, com en el privat.
Sant Llorenç Savall:  el pluviòmetre desbordat

Veïns de Sant Llorenç contemplen les destrosses causades per la crescuda del Ripoll.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara