Ripollet, 20 anys d’espectacles programats pels espectadors

Àngels Leiva (text)

L’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat de Vell de Ripollet fa 20 anys. Darrera d’aquesta xifra s’amaguen centenars d’espectadors de teatre, música i dansa que tenen un paper actiu en la gestió i organització de la programació professional d’espectacles a Ripollet. Què fa diferent la programació de Ripollet dels de la resta de municipis de la comarca? La responsabilitat dels espectadors.
El juliol de 1993, quan s’acabava d’aconseguir que l’Ajuntament de la ciutat decidís remodelar l’antic mercat d’aliments per a convertir-lo en teatre, un grup de veïns van explicar com volien que es gestionés aquest nou espai i van convèncer tothom per fer-ho. L’Associació d’Espectadors la formen persones interessades en promoure les arts escèniques. El seu compromís és encarregar-se de tot el que té a veure amb la programació de la temporada d’espectacles, d’octubre a juny, contractació, gestió del pressupost, taquilla, sala, relació amb les companyies i grups musicals, etc. Tothom és voluntari.
Per tirar endavant el projecte de l’Associació d’Espectadors (www.espectadorsripollet.cat) era fonamental la implicació de les diferents administracions públiques. Així, Generalitat, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Ripollet, han aportat dos terços del pressupost –que es mou entre els 70.000 i els 100.000 euros segons la temporada-, mentre que l’Associació d’Espectadors, a partir de les quotes dels socis i els ingressos de taquilla, aporta el terç restant.
Aquest projecte innovador de gestió cultural ha perdurat durant 20 anys i la intenció de l’entitat és continuar malgrat les dificultats econòmiques actuals, perquè la importància de l’Associació d’Espectadors no és només l’estalvi econòmic que per a les administracions significa, és, sobretot, una espai d’il·lusió, de militància cultural, d’entreteniment i de compromís amb la ciutat. El 4 d’octubre va començar una programació que vol celebrar aquest 20è aniversari amb el públic fidel i amb els nouvinguts al teatre de Ripollet i ho fa amb la complicitat, també, d’alguns establiments de restauració de la ciutat que inicien aquest temporada els Sopars després del Teatre, amb ofertes especials per al públic ripolletenc.