Adéu al pintor neofigurista Josep Uclés

L'artista Josep Uclés va morir el 12 de setembre passat a la Roca del Vallès, a l'edat de 61 anys, víctima d'un càncer. Nascut a Badalona l'any 1952, era un dels artistes catalans més internacionals i un dels més representatius de la 'neofiguració europea'. Havia començat a exposar l'any 1972 i va consolidar amb el pas dels anys una de les carreres més ascendents i meritòries de l'art català. D'entre la seva trajectòria, cal destacar la participació a la cèlebre exposició d'art català contemporani 'Seny i Rauxa' de l'any 1978, al Centre Pompidou de París, ciutat on Uclés va passar llargues temporades.
Va ser, també, un dels artistes més genuïnament representatiu de la "neofiguració europea", motiu pel qual va ser seleccionat per Hans-Jürgen Müller a la històrica exposició 'Europa-79', celebrada a Stuttgart. Aquesta exposició va representar el trencament del sentit progressiu de la història de l'art i va imposar una valoració dels individus per sobre de la tendència; amb 'Europa-79' va néixer, a més, el "neoexpressionisme alemany" i la "transvanguarda italiana".
Amb aquesta exposició, Uclés va iniciar la seva trajectòria internacional amb exposicions a Italia, França, Bélgica, Espanya, USA, Alemanya, etc. La seva singularitat plàstica i estètica, afegida al seu caràcter personal, crític i independent, han produït una obra inconfunsible. Recrea un univers oníric, protagonitzat per l’element humà, en el qual es fa present l’erotisme i l’esoterisme.
L'obra d'Uclés forma part de nombroses col·leccions públiques i privades, i es pot trobar a museus com el MACBA de Barcelona o l'espai Kiron de París i arreu del món.