Era Val d’Aran es situa a la part central de la serralada pirenenca i té la particularitat de ser l’única vall de vessant atlàntica dels Pirineus. La seva situació geogràfica, és a dir, la seva orientació natural cap a terres occitanes, juntament amb la carència de bones comunicacions cap a Catalunya i Aragó durant molts anys, l’han convertit en una vall singular, diferenciada d’altres valls catalanes, tant pel que fa el seu aspecte físic com cultural. La prova més clara d’aquesta diferenciació es manifesta en la possessió d’una llengua pròpia, com és l’aranès. Aquest patrimoni lingüístic, de gran importància, s’afegeix a d’altres elements d’interès històric, artístic, etnològic i arqueològic que componen el Patrimoni Cultural de la
Val d’Aran, de gran riquesa i varietat.
Un element destacable dins del patrimoni cultural aranès és el que està representat per les esglésies, majoritàriament aquelles que pertanyen a l’arquitectura romànica i gòtica. A més, al seu interior alberguen un llegat artístic d’una varietat i riquesa excepcionals, i que el visitant pot ressguir, per exemple, amb la
Ruta Románica de Aran, que permet gaudir de la visita guiada a les 15 esglésies més destacades.
Una visita a la Val d’Aran és una experiència dels sentits.
La muntanya, la neu
Més enllà de l'estació d'esquí, la
Val d' Aran ofereix al visitants una àmplia gamma de possibilitats per gaudir de la neu i de la muntanya a l'hivern.
Hi ha moltes maneres d'accedir-hi i la densa xarxa de refugis d'alta muntanya , les empreses de guies que operen a la vall i la detallada informació sobre neu i allaus que proporciona el
Conselh Generau d’Aran ho posen més fàcil als visitants. D’entre la variada oferta de neu, en destaca:
Esquí de muntanya: És una disciplina completa i exigent però proporciona també les majors possibilitats i les sensacions més intenses. Es puja amb material específic ( fixacions de muntanya , pells de foca ... ) i el descens es fa amb tècnica d'esquí alpí . Amb bona tècnica poden afrontar desnivells i pendents molt forts.
Raquetes de neu: Per recórrer tranquil · lament els boscos nevats i les zones amb poc pendent i gaudir de la muntanya hivernal . La limitació de les raquetes resideix sobretot en què no es pot afrontar un pendent molt pronunciat.
Trineus de gossos: Activitat que es desenvolupa en contacte amb la natura, anul· lant als exploradors de l'Àrtic.
Trineus de cavalls: Sense sorolls , tan sols la dringadissa dels cascavells i el bell itinerari nevat ens trasllada als paisatges siberians de "Doctor Zivago".
Heliesquí i Heliboarding: Un helicòpter us deixa amb el guia en algun dels cims més esquiables de la vall, per realitzar descensos de diferent dificultat segons el nivell d'esquí o
snowboard. Neu pols i paisatges salvatges sense els requeriments físics i tècnics de les disciplines de muntanya.
Gustos i aromes amb gust de muntanya
L'àmplia oferta gastronòmica de la Vall d' Aran, amb més de 180 restaurants, anima a degustar tant plats tradicionals, elaborats amb productes autòctons (
òlha aranesa, patés, estofats de carn de caça ....), així com la cuina de tendència ( l'ànec cuinat de 100 formes diferents, l'esturió de la piscifactoria de Les, o el caviar nacari ). I tot això macerat amb el saber fer i la càlida hospitalitat dels aranesos.
És remarcable destacar que la proximitat amb França ha influït en la gastronomia aranesa, amb plats i ingredients on es pot degustar els
Crêpes, els
foies , els "crespets" o els confits, entre moltes especialitats interpretades a l'estil d'aquesta particular terra. Tradicionals o moderns, els restaurants de la
Val d’Aran conviden a assaborir els plaers del seu bon menjar en un ambient agradable i relaxant. Només s’ha de buscar el restaurant:
escuelh era tua melhora aufèrta ena Val d’Aran!