‘Castellar en imatges’, una enciclopèdia gràfica ingent de Castellar del Vallès

L’Associació cultural Cal Meima, de Castellar del Vallès, ha publicat el primer volum (el número 31) de l’obra de Jordi Garròs i Sampere Castellar en imatges. Aquest volum forma part d’una col·lecció que arribarà als 43 volums i que aniran sortint periòdicament durant els propers anys.
L’obra és fruit del treball de recollida de fotografies antigues, de postals velles, de documents diversos, d’extractes de diaris, revistes, setmanaris, fulletons i programes d’actes socials així com de fotografies pròpies i alienes que l’autor ha anat acumulant en els darrers cinquanta anys.
Tots els aspectes de la població hi són representats a bastament, tant si són imatges urbanes, socials, familiars, de carrers o edificis, com imatges de la ruralia com ara les fonts, les passeres del riu i les masies, al costat d’imatges de totes les entitats amb els seus segells, programes d’actes, butlletes d’associats, i també el món del comerç i de les institucions castellarenques de tot el segle xx i de bona part del segle xix. No hi ha cap racó de Castellar i de Sant Feliu del Racó que no tingui la seva imatge representada amb la seva corresponent explicació. La vida rural, les indústries, el món dels serveis, l’esport, el teatre, les diferents manifestacions de cultura popular, l’arquitectura, l’ensenyament, el món de la religió… Tot, en una paraula, hi està recollit i amb una presentació gràfica magnífica.
Cada volum tindrà una temàtica diferent i aquest primer forma part d’un subgrup de cinc volums que contenen les imatges dels carrers de Castellar d’abans i d’ara, on es pot veure edifici per edifici l’evolució que al pas dels anys ha anat experimentant l’urbanisme local. Així, aquells racons que ja han desaparegut reapareixen en les seves pàgines amb la llegenda explicativa de com i quan es va donar la transformació del paisatge urbà. Hi apareixen també, casa per casa i carrer per carrer, els noms dels qui les van habitar, així com la història de les diferents botigues i comerços que hi varen existir fins a l’actualitat.


Associació cultural Cal Meima
info@calmeima.cat
‘Castellar en imatges’, una enciclopèdia gràfica ingent de Castellar del Vallès

Cal Torretes abans i ara