Bastaixos de poc nas

Rubí celebra el Ball dels xatos cada any durant el romiatge i l’aplec a l’ermita de Sant Mus, el Dilluns de Pasqua Granada

Isidre Rubio (text) , Esbart Dansaire de Rubí (fotografies)

La devoció a Sant Mus és coneguda a Rubí des del segle XIV i la seva ermita va ser una de les més populars dels voltants de Barcelona i, encara avui, gent de tots els pobles de la rodalia hi acudeixen convocats pels innombrables favors concedits pel sant gloriós.
Un dels factors que més van influir en la seva popularitat van ser les colles dels xatos que des dels inicis del segle xix, anaven a l’ermita els dies de la Pasqua granada. Els xatos són l’agrupació més popular i característica de la Barcelona vuitcentista i cada any anaven en romeria a la capella del seu patró, Sant Mus.
Les primeres colles hi arribaven des del barri del Raval i de la Barceloneta, que havien pres un important caràcter industrial a l’antiga ciutat, però va ser tanta la seva popularitat i la gent jove que hi va voler prendre part que els vells van decidir formar una altra colla i van quedar dividits entre els xatos nous de la bandera vella i els xatos vells de la bandera nova. Actualment les dues banderes es guarden a Rubí, per voluntat d’aquells iniciadors. Els xatos hi arribaven a peu, feien nit pel camí i pujaven a Sant Mus, el dilluns de Pasqua, en una mena de formació militar de broma, armats d’enormes culleres, forquilles, ganivets i barres de pa, i portant en un carro tot el necessari per fer-hi una gran arrossada.
El temps va anar desdibuixant aquesta tradició, però l’any 1986, amb motiu de la celebració del mil·lenari de la ciutat, l’Esbart Dansaire de Rubí va proposar la represa d’aquesta festa i des d’aleshores n’assumeix la seva organització, fent costat al tradicional romiatge de primavera a l’ermita Sant Mus, que mai no s’havia deixat de celebrar.
Com que en el nostre actual calendari laboral el dilluns de la segona pasqua de vegades és festiu i de vegades no, la festa dels xatos se celebra o bé el diumenge o bé el dilluns. I aquest any 2011, que s’escau el dilluns 13 de juny i és festiu a tot Catalunya, se celebraran els 25 anys de la recuperació. Per això des de l’Esbart volem convidar tots els amants del balls i tradicions populars a assistir-hi i a menjar plegats el típic arròs, al costat de la gent dels coros, de la Barceloneta, als quals s’ha convidat també a celebrar plegats aquesta tradició.
Bastaixos de poc nas

Més de 1.100 persones omplen Sant Mus el dia de l’aplec. Els nenes i nenes de l’Esbart Dansaire de Rubí, ballant.

Un ball per a traginers i bastaixos de poc nas

El Ball dels xatos és propi de l’Aplec de l’ermita de Sant Mus, que es celebra als afores de Rubí, per la segona Pasqua. Traginers i bastaixos de Barcelona formaven una societat ben curiosa, de gent de poc nas, i cada any anaven a Rubí per donar gràcies a Sant Mus perquè cap dels seus associats havia petit la pesta. A l’ermita hi feien una gran arrossada i de tornada ballaven un ball característic del qual hi ha documentada la lletra però no la música. A partir d’una música vuitcentista, l’any 1986 l’Esbart va recrear aquesta dansa, i des de llavors, el ball dels xatos ha anat prenent carta de naturalesa a Rubí. Cada any es balla per l’aplec i és una de les danses que s’ensenyen a totes les escoles públiques de la ciutat (juntament amb les Gitanes), per integrar els nois i noies en les tradicions de Rubí i de Catalunya.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara