Un tortell per festejar

Matadepera recupera el Ball del Tortell, d’estil vuitcentista, per les festes de Sant Sebastià, al voltant del pi de la plaça de Cal Baldiró

Joan Rios i Masanell (text i fotografies)

El 23 de gener de l'any 2000, amb motiu de la commemoració del Centenari de la Germandat de Sant Sebastià de Matadepera i sota l'impuls de l'Agrupació Sardanista La Mola, es va recuperar el Ball del Tortell, que molts anys enrere s'havia ballat per les festes locals d’hivern dedicades al patró de la germandat.
El Ball del tortell era una dansa popular de principis del segle passat que començava amb l’oferiment d’un tortell a les noies per part dels fadrins. Si elles l’acceptaven se’l penjaven al braç i el lluïen cofoies mentre ballaven amb el noi que els l’havia obsequiat. Aquest ball només el ballaven les parelles en què el noi havia regalat un tortell a la seva parella.

Per postres
Acabat el ball, les noies s’enduien el tortell cap a casa i se’l menjaven com a postres del dia de Sant Sebastià. Els tortells no eren com els d’ara, ja que havien de ser força més consistents per no acabar com una coca, i costaven entre dos rals i una pesseta.
A la recuperació del ball en l’inici del present mil·leni hi va participar un grup de joves de la parròquia de Matadepera, sota la direcció del folklorista sabadellenc Joan Rios i Masanell, vinculat amb Matadepera de fa molts anys. El vestuari, d’estil vuitcentista, el van cedir els Amics de l'Òpera de Sabadell.
L’any següent, el 2001, el mateix grup de joves parroquians es van tornar a fer càrrec de la iniciativa, mentre que els dos anys anys següents van agafar-ne el relleu els components de l'Agrupació Sardanista local la Mola i un grup de matadeperencs. Dels anys 2004 al 2007 la ballada va ser promoguda pel grup de l'Agrupació Sardanista la Mola, reforçat per un grup de balladors de Sabadell, que disposaven del vestuari d'un grup festiu de Matadepera.
De l’any 2008 ençà han participat a la dansa components de l'Agrupació Sardanista la Mola i d’una manera més o menys espontània els assistents a la plaça de Cal Baldiró que s’hi han volgut afegir. Les noies porten uns vistosos mantells i els homes un barret de palla vuitcentista.
Un tortell per festejar

I si no es balla, es menja

Després de la tradicional audició de sardanes a càrrec de la Cobla Sabadell, la mateixa cobla posa música al Ball del tortell interpretant tres peces vuitcentistes: primer un vals, després un pas doble i a continuació un vals repicat que pot ballar tothom que s’hi animi. Els qui només s’han volgut afegir a la tradició des del punt de vista gastronòmic han pogut adquirir el tortell a la mateixa plaça i regalar-lo a la seva parella.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara