Amb la coca als dits
Al Ball de la coca de Terrassa, celebrat a la Festa de la Santa Creu i l’Arbre de Maig, dues parelles alimenten els padrins de la festa
Joan Molina
(text)
, Montse Saludes (fotografies)
La festa de la Santa Creu de Terrassa, que se celebra cada any el primer diumenge de maig, combina els actes per festejar l’arribada de la primavera, amb el ritus de benedicció del terme i la plantada simbòlica d’un arbre. El ball típic d’aquesta festa és el Ball de la coca, en què ballen sis parelles, dues de les quals tenen un protagonisme especial, ja que són les encarregades de dur la coca que servirà d’ofrena als padrins de la festa. La primera parella (núvia negra) la formaven la parella més gran del barri, mentre que la segona (núvia blanca) estava formada per la més jove. La dansa té un to majestuós perfecte per complir el seu objectiu: homenatjar els padrins de la festa.
La celebració de la festa, però, es remunta al 1952 i, des del principi, va comptar amb la col·laboració especial de l’Agrupació Cultural de la Sagrada Família i sobretot de l’Esbart Terrassa. La festa va ser instaurada pel senyor Joan Calsina, que va propiciar un acord amb els pagesos del terme i el mossèn Joan Fortuny per beneir la collita que creixia als barris propers a Ca N’Aurell. Durant la missa de celebració es repartien panets amb una creu marcada per donar gràcies per la collita d’aquell any.
A partir del segon any, el 1953, la festa va ser organitzada pel rector i el senyor Joan Calsina i a partir de 1955 per l’Agrupació de Pagesos de la Sagrada Família, amb el típic ball de la coca interpretat per l’esbart. La festa va anar-se repetint any rere any fins que va desaparèixer el 1973.
Entre 1973 i 1976 la festa va deixar de celebrar-se, ja que el rector que hi havia aquells anys va prohibir totes les activitats parroquials més lúdiques, no només les danses, sinó també el teatre, la sarsuela, l’hoquei... No va ser fins a l’any 1985 que, aprofitant el moment d’efervescència de la cultura popular, es va recuperar la Festa de la Santa Creu i l’Arbre de maig. Des de llavors, s’ha continuat celebrant cada primer diumenge de maig, i fins a l’actualitat són pocs els detalls del programa original que han canviat.
Una mica d’història
El dia de la festa de la Santa Creu els pagesos portaven la farina per fer els panets que faria el forner del barri i que es beneïen després de la missa. Amb la farina també es feia una gran coca que es donava als padrins, dues persones que havien estat elegides per haver destacat en la millora del barri i que aquell dia eren homenatjades. Acabada la missa l’Esbart Terrassa organitzava el Ball de la Coca, que es caracteritzava perquè els balladors duien coques a les mans.
Tot el barri s’engalanava amb garnaldes fetes amb flors d’Esparraguera i roses gavarreres que eren cultivades a l’interior de les cases dels veïns i veïnes i empeltades amb d’altres tipus de roses. En aquell temps la Creu del Terme marcava els límits del municipi de Terrassa, i el seu guarniment i benedicció, era un ritus de protecció davant les amenaces exteriors.
La festa, avui
A dia d’avui l’organització de la festa és a càrrec de l’Esbart Terrassa, una secció de l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, i compta amb la participació de diversos grups de cultura popular de la ciutat. De bon matí, s’engalana la Creu de Terme que hi ha davant l’església de la Sagrada Família i que en l’actualitat ja no exerceix de límit del municipi, ja que ha estat engolida pels edificis. Es guarneix amb guirnaldes d’Esparraguera, roses, clavells i també amb ginesta que s’ha anat a collir pels voltants de la ciutat, una flor que també s’utilitza per engalanar els arbres dels carrers del barri.
Al matí, diversos elements de la cultura popular local (gegants vells, bastoners, esbart, etc) fan una cercavila que surt del Parc de Sant Jordi i acaba davant l’església de la Sagrada Família, lloc on es fa una ballada conjunta i la benedicció de la Santa Creu. Tot seguit, missa, benedicció de panets a l’altar major i Ball de l’Oferta a l'interior de l'església, a càrrec dels Gegants de Terrassa. Acabat el ball la canalla reparteix els panets beneïts i es fan el Ball de la Coca i el Ball de l’Estepera, un ball popular egarenc propi de la festa de Sant Antoni Abat però que també es dansa aquest dia.
Anys enrere a la festa s’hi va incloure la plantada d’un arbre, ja que els veïns volien substituir els arbres del barri que havien mort durant l'any al carrer Faraday. Amb aquesta necessitat de replantar un arbre per substituir-ne un de malmès, es va començar a fer la plantada de l'arbre. Una vegada, amb els anys, tots els arbres van ser substituïts, es va procedir a fer la cerimònia al Parc de Sant Jordi. Avui, la plantada s'organitza conjunta ment amb Parcs i Jardins, una entitat de l’Ajuntament que s’encarrega de portar un arbre que s’engalana amb flors i es guarneix amb fruites, i l’Esbart Terrassa li dedica un ball. Acabat el ritus l’arbre no es planta, sinó que es retorna a Parcs i Jardins.