Vallesos, premiada com a "millor revista catalana de l'any"

Les associacions d'editors APPEC, ACPC i AMIC lliuren el guardó en la 1a Nit de les revistes en català

Vallesos Gent, terra i patrimoni està d'enhorabona. La revista-llibre que teniu a les mans, impulsada per l'editorial Gent i Terra, ha estat reconeguda amb el premi a la millor revista catalana en el marc de la 1a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, organitzada conjuntament per primer cop per totes les associacions del sector: la de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), la de Premsa Comarcal (ACPC) i la de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), que inclou els digitals i publicacions gratuïtes.
Celebrat el dimecres 21 de maig al Convent dels Àngels de Barcelona i conduït per l'escriptor Màrius Serra, l'acte va ser el primer punt de trobada de més de cinc-centes publicacions que s'editen al país, entre mitjans en paper i digitals. El premi, dotat amb 6.000 euros en campanyes publicitàries, va ser recollit pel director de Vallesos, el periodista Vicenç Relats, i l'editor de la publicació, el filòleg Ramon Vilageliu, en nom del conjunt de col·laboradors de la revista.
El jurat, integrat per una quinzena de professionals de la comunicació i representants d'institucions públiques, va valorar la tasca que Vallesos fa per "oferir una informació de qualitat vinculada a la seva àrea geogràfica i a la recuperació de la memòria històrica i el patrimoni en una simbiosi de rigor en els continguts i el disseny". Aquesta era la primera vegada que les diverses associacions del món editorial català organitzaven conjuntament uns premis periodístics, en sumar-se a la iniciativa dels guardons anuals que l'APPEC havia instituït des de 1999. L'any passat, en la catorzena edició, el premi a la millor publicació va correspondre a la revista de divulgació històrica Sàpiens.
L'acte va comptar amb la presència de centenars de professionals de les publicacions –encapçalats pel presidents de l'APPEC, Lluís Gendrau; de l'ACPC, Carles Ayats, i de l'AMIC, Alfons Udina. Institucionalment, l'acte va estar presidit per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i pel Secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí. Com els nostres lectors ja saben, Vallesos és una publicació semestral que presenta al públic de forma divulgativa i atractiva el patrimoni vallesà en sentit ampli –des de la història i la cultura popular fins a la natura, el paisatge, la literatura, l’etnologia ...– tot destacant-ne, també, persones significatives d’aquests àmbits. Glossa el patrimoni vallesà amb el propòsit d'ajudar els vallesans a redescobrir una certa ànima amagada d'aquest territori fortament industrialitzat i residencial, que sovint es considera de poca identitat. El subtítol de la publicació, Gent, terra i patrimoni, i els temes que s’hi tracten, reflecteixen l'esperit evocador i propositiu amb què la publicació es mira el territori vallesà i la seva gent, amb l'objectiu d'ajudar a concebre el Vallès com un espai geogràfic i de patrimoni comú, que difumini la divisòria comarcal administrativa.
El número que Vallesos tenia al carrer en el moment de rebre el premi va dedicar la carpeta central a fer memòria dels 75 anys del final de la Guerra Civil al Vallès, amb cròniques dels fets locals més destacats ocorregus durant la retirada republicana i l'ocupació franquista, amb valuosos testimonis personals dels patiments viscuts.
Vallesos, premiada  com a

Vicenç Relats i Ramon Vilageliu, recollint el Premi a la “milor revista catalana de l’any” de mans de Carles Sala, directiu de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).