La ruta dels 3 Monts, paisatges de llegenda

Un itinerari de 106 quilòmetres en sis etapes enllaça els parcs naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt i Montserrat

Diputació de Barcelona (text i fotografies)

Els 3 monts és un itinerari de baixa muntanya, entre els parcs naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i Montserrat, que permet als amants del senderisme descobrir la Catalunya prelitoral.
El recorregut travessa el bosc humit del Parc del Montseny, les rogenques estampes de Sant Llorenç del Munt i arriba a les rocalloses imatges que amaguen la vegetació del Parc de Montserrat. La travessa de 106 quilòmetres es pot fer en sis etapes que passen per camins de natura en estat pur, antigues masies i paisatges de llegenda.

Romànic, Modernisme i pedra seca
La ruta ofereix unes esplèndides vistes sobre la plana, Barcelona i el Mediterrani. La flora i la fauna es combinen amb vestigis del passat i restes de l'acció de l’home. Tot fent camí trobem ermites romàniques, edificis modernistes, masies catalanes i exemples d’arquitectura en pedra seca, un ric testimoni de la història rural de la Catalunya interior i del seu patrimoni cultural.
El pla de la Calma, Sant Miquel del Fai, el castell de Gallifa, el poble de Mura, la Mola i les empremtes del romànic, el monestir de Montserrat i tot el que acompanya la muntanya sagrada són alguns dels llocs emblemàtics. L'oferta d’hotels, fondes, cases de turisme rural i càmpings es complementa amb una ruta termal de balnearis històrics.
La gastronomia és un altre dels punts forts de la ruta. Hi destaquen els plats amb bolets del massís del Montseny, els cigronets de Mura i les mongetes del ganxet, el vi DO Pla de Bages i el mató artesanal de Montserrat.

Preparar la ruta
La ruta es pot planificar des de la pàgina web de Turisme de la Diputació de Barcelona. http://www.barcelonaesmoltmes.cat/ca/costabarcelona
És una de les propostes de la marca Costa Barcelona que promociona aquesta corporació. També s'hi pot descarregar l'app Rutes de BCN+, disponible per Android i IO.
La ruta dels 3 Monts,  paisatges de llegenda

Del Parc Natural del Montseny fins al de Montserrat, passant per la Mola: un itinerari de 106 quilòmetres

El recorregut, en sis etapes

Etapa 1: Montseny (nucli urbà) i Tagamanent (nucli urbà), per Sant Martí de Montseny - el Vilar - pla del Cafè - la Calma - l'Agustí - turó de Tagamanent - collet de la Creu de Can Coll - pla de les Coromines - el Folló.
Recorregut: 22 km.
Desnivell acumulat: 1.384 m
(pujada: +672 m; descens: -712 m).
Temps estimat: 7,5 h.

Etapa 2: Tagamanent (nucli urbà) i Sant Feliu de Codines (nucli urbà), per riu Congost - sot del Bac - la Trona - cingles de Bertí - Sant Miquel del Fai - Sant Martí - Cim d'Àligues.
Recorregut: 18 km.
Desnivell acumulat: 1.337 m
(pujada: +762 m; descens: -575 m).
Temps estimat: 6,5 h.

Etapa 3: Sant Feliu de Codines (nucli urbà) i Sant Llorenç Savall (nucli urbà), per Gorg Negre - Mare de Déu del Grau - castell de Gallifa - collet de Penjallops - pla de les Forques - les Avenques - torrent del Burc.
Recorregut: 14 km.
Desnivell acumulat: 829 m
(pujada: +453 m; descens: -376 m).
Temps estimat: 3,5 h.

Etapa 4: Sant Llorenç Savall (nucli urbà) i Mura (nucli urbà), per vall d'Horta - el Marquet de les Roques - collet de Llor - coll d'Eres - la Mola - coll d'Eres - el Montcau - coll d'Estenalles - coll de Boix - turó dels Ducs - pla dels Codolosos
Recorregut: 24 km.
Desnivell acumulat: 1.228 m
(pujada: +639 m; descens: -589 m).
Temps estimat: 7,25 h.

Etapa 5: Mura (nucli urbà) i Monistrol de Montserrat (nucli urbà), pel Puig de la Balma - collet Roig - puig Andreu - coll de la Creu dels Alls - Matarrodona - coll de la Morella - Rellinars - can Prat.
Recorregut: 24 km.
Desnivell acumulat: 1.089 m
(pujada: +553 m; descens: -536 m).
Temps estimat: 6,5 h.

Etapa 6: Monistrol de Montserrat (nucli urbà) i monestir de Montserrat, per can Basqueta - drecera dels Tres Quarts - la Maçanera - pla de les Bruixes - coll de les Baranes - estació dels funiculars - esplanada del monestir de Montserrat.
Recorregut: 14 km.
Desnivell acumulat: 617 m
(pujada: +577 m; descens: -40 m).
Temps estimat: 1,5 h.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara