Fent camí fins arribar al cim

El procés d'emancipació nacional tan efervescent que estem vivint, que és una travessia formidable, plena d'il.lusions i de paranys, sovint s'explica per mitjà de recursos mariners, com ara que cal seguir un bon rumb. L'imaginari excursionista també es presta a explicar metafòricament aquest procés i això resulta especialment adient de fer-ho ara i des d'aquí, coincidint amb la temàtica central d'aquest número de Vallesos, amb una carpeta­­-dossier titulada L'excursionisme, bressol de gairebé tot.
El camí cap a l'autodeterminació que el nostre poble ha anat forjant amb el coratge i la tenacitat de tantes generacions d'homes i dones és com una llarga travessa. I ara, després de tants anhels i esforços compartits, ja veiem per fi el cim abastable i, des del coll on som, hem de fer els darrers trams amb tot l'ànim i encert, assaborint el gaudi de cada passa i anant amb compte a no fer marrades.
Certament, aquest emblemàtic 2014 en què commemorem els 300 anys de la pèrdua de les nostres llibertats nacionals ha estat l'any clau per activar el procés per recuperar-les plenament. El clam de dignitat i per la independència expressat en la consulta participativa del 9 de novembre, que el govern espanyol tant ha volgut impedir i desacreditar, ha estat un acte de desobediència multitudinària que marca un abans i un després definitiu. I la tossudesa de l'Estat espanyol a no acceptar un referèndum acordat, amb totes les garanties i efectes, ens força a avançar encara a més velocitat, a fer-ne via.
Som doncs a les portes de les darreres etapes, decisives. Som davant d'uns dies i uns fets transcendents dels quals la història ha volgut que en fóssim protagonistes. I escriure la història és tot un privilegi. Ara cal que els afrontem amb la destresa, fermesa, precaució, bagatge i el treball d'equip propi de les grans travesses. Cal afiançar la cordada.
L'excursionisme sempre ha estat sinònim de descoberta, d'arrelament a la terra i de reivindicació nacional. Al Vallès hi és més que centenari i ha estat bressol de tota mena d'activitats culturals i de centres d'estudis locals, una mica com els ateneus. Els centres i clubs muntanyencs han estat i són focus irradiadors d'associacionisme compromès, d'esbarjo saludable, de defensa de la natura, d'investigació centífica... En aquest Vallesos en podreu resseguir la rica petjada històrica però també la seva vigència actual. Perquè amb centres organitzats a cada poble i ciutat, avui l'excursionisme és tot un patrimoni, un moviment associatiu ple de vitalitat, que programa més d'un centenar de caminades populars arreu del Vallès. En una agenda molt útil que us presentem les trobareu ressenyades i us animem a participar-hi. Perquè de fer el cim es tracta.
Fent camí fins arribar al cim

Mar de boira vers el Matagalls (massís del Montseny), punt emblemàtic de l’excursionisme català. Foto: Albert Masó Garcia.