Un calendari atapeït de caminades, curses i aplecs per tot el Vallès

La comarca ofereix cada any més de 150 itineraris i trobades populars, organitzats per entitats excursionistes i altres grups

Òscar Masó Garcia (text)

No hi ha racó del Vallès on no hi passi una caminada, cursa o marxa en algun moment de l'any, ja sigui organitzada per entitats federades del Vallès com per ajuntaments, centres excursionistes d'altres comarques, establiments i marques comercials, institucions oficials, o fins i tot per grups d'amics o colles de qualsevol tipus. En definitiva, per tota mena d'associació que tingui com a objectiu el fet de programar una activitat excursionista col·lectiva i a l'aire lliure.
De fet, aquesta oferta ambientada al Vallès es tradueix durant tot l'any amb múltiples modalitats: curses, marxes, mitges maratons, maratons, passejades, trails, ultra trails, raids, cros, caminades, travesses, circulars, canicrossos, voltes, rondes, sortides familiars, infantils o de veterans, etc. Hi abunden les travesses a Montserrat i al Montseny, les caminades populars, les marxes solidàries i les exitoses passejades nocturnes.
A les pàgines següents d'aquest Vallesos es presenta un calendari d'activitats programades al Vallès, d'octubre a octubre del 2014 al 2015. S'ha donat preferència a les sortides de muntanya, tot i que n'hi ha algunes d'urbanes i d'asfalt. S'ha pretès oferir un ventall heterogeni de propostes per a tots els gustos, distribuïdes per tots els racons vallesans.
Amb tot, s'escapen de l'àmbit d'aquest recull moltes altres activitats excursionistes del Vallès que organitzen durant tot l'any les entitats d'atletisme i d'altres esports, les marques comercials com els gimnasos o botigues, diversos col·lectius específics, algunes empreses, els propis ajuntaments i d'altres estaments.
Cal no oblidar, encara, altres activitats especialment destacades com les tradicionals portades de pessebres per Nadal, les diades de germanor (o dels socis) dels centres excursionistes, els sopars i dinars socials d'aquestes entitats, les portades de la Flama de la Llengua Catalana, les Sant Silvestres de cap d'any, les incomptables caminades populars de cada municipi o barri, les curses benèfiques, les marxes solidàries de recapte d'aliments i infinitat de convocatòries excursionistes més que s'organitzen al Vallès!

Un calendari d'elaboració pròpia
Les fonts d'informació per elaborar el llistat han estat el Calendari de Caminades de Catalunya del 2014 de la FEEC, les webs de les entitats i dels mitjans de comunicació locals, les pàgines de recerca de curses i marxes com "runedia" (http://www.runedia.com/, que és l'antiga ropits), i totes les piulades de blogs, facebooks i twitters que s'han pogut recollir. Cal tenir en compte, però, que poden haver-hi modificacions d'última hora, de forma que es recomana consultar per internet o contactar amb l'entitat organitzadora per poder confirmar la sortida, ja que normalment els organitzadors es reserven el dret de modificar les convocatòries fins a última hora. En aquest sentit, s'ha descartat citar en concret les nombroses sortides que es programen durant tot l'any per resseguir trams de camins de Gran Recorregut, pel fet que no disposem d'aquestes dades per al 2015, ja que el calendari oficial de caminades del 2015 de la FEEC no sortirà publicat fins a finals del 2014. És per això que poden haver-hi canvis pel que fa a les dades aquí llistades. Per aquest motiu, les webs indicades per les activitats del 2015 són les webs del 2014, de forma que caldrà buscar-ne les actualitzacions per a les convocatòries del 2015 a mesura que vagin apareixent.
Cal ressaltar que s'ha procurat citar les activitats de major afluència, popularitat i tradició amb les dades més contrastades i fiables que s'han pogut obtenir, tot i que hi poden aparèixer errors o omissions involuntaris, pels quals demanem excuses.
De ben segur que hi trobareu l'activitat que més us escau. Tant se val si el que us agrada és la competició i rendir al màxim nivell, com si voleu passejar tranquil·lament mentre descobriu racons encisadors del Vallès, o bé si voleu recórrer indrets prou coneguts acompanyats per la família o pels amics. L'important és que ho fareu tot practicant un esport saludable que us farà omplir els sentits i us encoratjarà a afrontar les vicissituds de la vida amb un caire optimista i positiu. I sense haver de viatjar gaire lluny!
Un calendari atapeït  de caminades, curses i aplecs per tot el Vallès

Participants en una de les darreres edicions de la Marxa-Passeig de la Vall del Tenes. Foto: UEC Vall del Tenes.

La travessa Matagalls-Montserrat: la caminada de referència al Vallès

http://www.matagallsmontserrat.cat/Mm/

D'entre totes les caminades excursionistes que s'organitzen anualment al Vallès, la més cèlebre, famosa i concorreguda és la Matagalls-Montserrat, que malgrat la seva duresa cada any és resseguida per 3.000 corredors inscrits. Aquesta espectacular xifra de participants seria molt superior si no fos pel límit imposat pel seu organitzador, el Club Excursionista de Gràcia de Barcelona. Aquest exigent recorregut de 85,5 Km i 5.890 m de desnivell s'inicia a Coll Formic, als peus del Matagalls, i finalitza al Monestir de Montserrat. Els convocants la descriuen com una caminada de resistència individual i no competitiva per muntanya, que té per objectiu efectuar-la en menys de 24 hores i que es fa en memòria del gran excursionista que va ser Mn. Jaume Oliveras, que la va fer per primera vegada el 4 d’agost de 1904, en condicions molt allunyades de les actuals inscripcions per internet i dels seguiments per satèl·lit. Enguany se n'ha celebrat la 35ª edició, i malgrat que no és competitiva els federats de la FEEC que es classifiquin puntuen a la Copa Catalana de Caminades de Resistència. Avui en dia els més entrenats la fan en menys de 8 hores i quart!
Aquesta travessa, que bé podríem considerar llegendària, s'ha nodrit al llarg de les seves edicions d'anècdotes personals, reptes individuals o col·lectius, esforços de superació gairebé dramàtics i algun que altre perdut, però sobretot ha suposat un termòmetre indicador de l'auge exponencial de l'afició a caminar que ha viscut el país en els últims anys.

Cim de Matagalls durant la primera edició de la travessa Matagalls-Granollers l’any 1990. Foto: Salvi Rius / Arxiu AEG

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara