Mosaic de sensacions a l’entorn d’un monestir mil·lenari

Món Sant Benet fusiona patrimoni, cultura i lleure en un esplèndid paratge natural al cor de Catalunya

Fundació Catalunya - La Pedrera (text i fotografies)

Al bell mig de la comarca del Bages, en un meandre del riu Llobregat a tocar de la població de Navarcles però dins el terme de Sant Fruitós, Món Sant Benet és un indret de visita obligada. Flanquejat per un paisatge exuberant, amb vegetació frondosa i variada, cingleres, boscos i camps amb construccions de pedra seca, Món Sant Benet és un conjunt que es va bastir a l’entorn del monestir de Sant Benet de Bages, fundat al segle x i testimoni privilegiat de l’evolució artística i històrica d’aquest país al llarg de tot un mil·lenni.
Món Sant Benet és avui, com recull el seu lema, un món obert als sentits. Un indret en què es respira una calma profunda i que és l’exquisit resultat del maridatge entre la natura, la cultura, el patrimoni i el lleure. La joia de la corona del conjunt és el monestir benedictí, fundat al segle x pels nobles Sal·la i Ricardis, que conserva vestigis dels diferents períodes i que passà per múltiples alts i baixos fins que, a principis del segle xx, fou adquirit per la família del pintor modernista Ramon Casas i convertit en la seva sumptuosa residència d’estiueig. El cenobi va ser totalment restaurat i inaugurat l’any 2007 havent recuperat el seu esplendor. L’església romànica, el claustre captivador, el majestuós celler, les estances modernistes... permeten fer un viatge per mil anys d’història. Les visites medieval i modernista, amb recursos d’imatge i so d’última generació, mereixen sens dubte una visita reposada.

Conjunt patrimonial
Però Món Sant Benet és avui molt més que el monestir. És un conjunt patrimonial i cultural de primer ordre. Un lloc on passen moltes coses, i totes interessants. Acull la seu de la Fundació Alícia, un projecte que treballa en recerca alimentària, difon els bons hàbits alimentaris i inclou uns horts on es cultiven i es recuperen desenes de varietats autòctones de productes d’horta. Igualment, Món Sant Benet organitza un munt d’activitats i tallers familiars i escolars, centrats en la cultura, el patrimoni i l’alimentació. Disposa d’un centre de convencions de primer ordre. I ofereix una àmplia oferta de restauració i fins i tot un hotel de quatre estrelles.
Mosaic de sensacions a l’entorn  d’un monestir mil·lenari

Vista general de Món Sant Benet amb el monestir al fons.

Una de les estances modernistes del monestir, que van ser residència del pintor Ramon Casas.

La visita a l'església permet al visitant endinsar-se, amb recursos tècnics d¹última generació, en el moment de la consagració de l'església.

Activitats diverses

El programa d’activitats inclou propostes fixes per a tot l’any, i cicles o activitats estacionals, com ara els Mercats de Primavera, la Màgia del Capvespre (que se celebra les nits d’estiu), o els Temps de les Ànimes, a l’entorn de la Tardor i Tots Sants. Un món de natura, sensacions i coneixement al cor de Catalunya que convé conèixer i visitar.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara