L'Arxiu de la Memòria Popular de la Roca, donar veu a biografies quotidianes

El Premi Romà Planas i Miró, que ha arribat a la 19a edició, reconeix cada any un document autobiogràfic inèdit

Ajuntament de la Roca del Vallès (text i fotografies)

La creació de l’Arxiu de la Memòria Popular, amb seu a la Roca del Vallès, va néixer de la voluntat de recuperació i conservació de les memòries, les autobiografies i tot tipus d’escriptura d’aquelles persones que, sense tenir un paper històric rellevant i no sent professionals de l’escriptura, poden donar una nova visió sobre la vida quotidiana i els fets polítics, econòmics i socials més importants de la història.
L'Arxiu es va crear el 1998 i des de aquell moment té la missió de generar aquest fons documental per posar-lo a disposició de la comunitat i preservar-lo per a la difusió i estudi de les generacions futures. El seu mitjà principal de promoció i d’adquisició de documentació és la convocatòria anual del Premi “Romà Planas i Miró” de memorials populars.
Aquest premi que porta el nom del que va ser alcalde de la Roca del Vallès l’any 1995 i que va morir de forma sobtada pocs mesos després de guanyar l’alcaldia, ha permès crear un fons de documents autobiogràfics que, per la seva originalitat, és ja un referent en el panorama cultural del nostre país.
Al Premi, que enguany ha arribat a la 19a edició, hi poden participar totes aquelles persones que ho desitgin amb obres de caràcter autobiogràfic, que donin testimoni total o parcial de la seva vida i que no hagin estat publicats amb anterioritat. El premi consisteix en 1.200 euros en metàl·lic i la publicació de l’obra guanyadora. En cap cas no es tracta d’un premi literari sinó de donar un incentiu a l’escriptura popular i al lliurament de l’obra a l’Arxiu. Per aquesta raó no es valora la qualitat literària dels textos sinó el seu interès com a testimoni d’una època concret de la nostra història. La data límit per a la presentació de les obres al premi és cada any el dia 31 de maig. Normalment un Jurat Popular tria les obres finalistes abans del final del mes de setembre i el Jurat Estatal té fins al final del mes de novembre com a últim termini per triar l'obra guanyadora.
El lliurament del premi a l’obra guanyadora es fa durant la Festa Major d’Hivern de la Roca del Vallès (a finals de novembre) i l’obra guanyadora es presenta al públic al voltant de la festivitat de Sant Jordi de l’any següent.

Fons documental obert
Per dipositar obres al fons documental de l’Arxiu de la Memòria Popular no és obligatori participar al premi, mentre que totes les obres que hi participen, una vegada acabada la convocatòria anual es dipositen a l’Arxiu.
El premi té caràcter internacional i està obert a totes les llengües de l’Estat espanyol, ja que el desig de l’Arxiu és esdevenir punt de referència i centre de trobada per a l’estudi de la memòria i l’escriptura popular.
Les obres que participen al premi passen per un doble procés de selecció. En primer lloc, un jurat popular format preferentment per veïns i veïnes del municipi tria uns finalistes que passen a un jurat estatal que, finalment, tria l’obra guanyadora. Aquest Jurat Estatal està presidit per Jordi Molet i Cateura, director general del bisetmanari El 9 NOU (anteriorment l'havia presidit Ernest Lluch i Martín –fins a la seva tràgica mort– i després per Raimon Obiols) i està integrat per personalitats del món de la cultura.
Les obres guanyadores del Premi Romà Planas i Miró i tots els documents dipositats a l’Arxiu, hagin participat o no en el premi, són bàsicament testimonis de persones que no tenen l’escriptura com a professió o com a part essencial de les seves activitats laborals i personals. Aquests documents són una font d’informació històrica pel seu contingut i també per la forma en què està expressat per escrit, de manera que l’escriptura pugui donar notícia dels usos i de les formes de la llengua oral i, també, del nivell de coneixement que tenen aquests escriptors populars de les convencions ortogràfiques i gramaticals de la llengua que escriuen.
L'Arxiu de la Memòria  Popular de la Roca, donar veu a biografies quotidianes

Una mostra de les publiccacions que han estat guanyadores del Premi Romà Planas i Miró de memorials populars.

Manuscrits originals del 1739 dipositats a l’Arxiu de Memòria Popular.

Relació amb arxius europeus

L’Arxiu de la Memòria Popular forma part de l’Associació Europea per a l’Autobiografia (APA) i manté relacions de cooperació amb l’Archivio Diaristico Nazionale d’Itàlia, els Archives de le Vie Privée de Carouge (Suïssa), la Universidad de Alcalá de Henares, etc.
Amb el desenvolupament d’aquest projecte es pretén potenciar la recopilació dels testimonis directes dels protagonistes dels fets més importants de la història del nostre país, per poder fer una història paral·lela a la història oficial, on els vertaders protagonistes dels fets puguin tenir el protagonisme que es mereixen i que mai han pogut tenir. Pretén donar veu a les persones oblidades per la història, a tot aquell món dels sense veu que mai han pogut parlar.
És, potser, una forma nova de fer cultura, però segurament és una cultura que pot arribar als ànims de totes les persones: des de les més senzilles a les més importants socialment, però que segurament tenen moltes coses per explicar i que es mereixen formar part d’aquella història que s'escriu amb lletres majúscules.
Totes les persones interessades en dipositar la seva documentació a l’Arxiu o a participar al Premi Romà Planas i Miró poden demanar informació al telèfon 93-842.20.16 ext. 4 o enviar-lo directament a:

ARXIU DE LA MEMÒRIA POPULAR
Ajuntament La Roca del Vallès
C/Catalunya n. 24
08430 LA ROCA DEL VALLÈS
arxiumemoria@laroca.cat

Es pot descarregar la normativa de participació al premi i el formulari de participació a la pàgina web:
www.memoriapopular.org

Un manuscrit de finals del segle XIX.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara