Terra de vinyes

Plini el Vell ja explicava a inicis de la nostra era que el vi de Lauro era “de selecta qualitat”. Des d’aleshores fins ara el vi i la vinya vallesans han anat passant per moments d’esplendor, aprofitant la crisi de la fil·loxera a França i d’altres de d’esbarriament

La cultura del vi i la vinya

La cultura del vi i la vinya

Des del vi de Lauro fins avui, el Vallès ha estat terra de vinyes i va ser a finals del segle xix i principis del xx quan la el vi i les vinyes van viure moments d’esplendor

El Vallès, terra de vinyes

El Vallès, terra de vinyes

La vinya, que a finals del segle xix havia estat un dels principals conreus vallesans, va recular en el segle xx després d'una crisi molt traumàtica

Xavier Bassa

Xavier Bassa

“Si volem fer marca hem de potenciar les varietats de raïm tradicionals del Vallès”

Alella, la gran denominació d’origen també vallesana

Alella, la gran denominació d’origen també vallesana

Una desena de pobles vallesans conreen vinyes que produeixen raïms per als vins d’Alella, amb cellers a Martorelles i Santa Maria de Martorelles

Sota la bardissa ensalvatgida, vi del Vallès

Sota la bardissa ensalvatgida, vi del Vallès

La firma vallesana “Els Bardissots” produeix vi a partir de les vinyes velles de Sant Hilari, a Cardedeu, i can Perdiu, a Palou

Al Vallès, veremem!

Al Vallès, veremem!

Un projecte del Consorci de Turisme del Vallès Occidental permet aglutinar les diferents iniciatives de cultiu de la vinya i de producció de vi de la comarca

Les tines a peu de vinya del Bages

Les tines a peu de vinya del Bages

Un recorregut únic pel patrimoni vitivinícola del Bages, testimoni de la singularitat i identitat del territori de la Denominació d’Origen Pla de Bages

El Celler de Sant Cugat, una catedral del món del vi

El Celler de Sant Cugat, una catedral del món del vi

L’edifici modernista de Cèsar Martinell es va iniciar el 1921 i va estar actiu fins als anys vuitanta. Ara és un museu vinícola

El Celler Cooperatiu,  l’esperit de Rubí

El Celler Cooperatiu, l’esperit de Rubí

L’edifici modernista de Cèsar Martinell, avui convertit en equipament cultural municipal, testimonia seixanta anys de gran producció vinícola a la localitat

Òscar Puig, l’últim  vinyater de Rubí

Òscar Puig, l’últim vinyater de Rubí

El pagès rubinenc, mort l’any 2015, va mantenir sempre la continuïtat d’un vell ofici que havia estat comú a la localitat

Al novembre, vi per vendre

Al novembre, vi per vendre

La història del sindicat agrícola i del celler cooperatiu de Ripollet testimonien la rica tradició vinícola de la localitat

Promoure la vinya  entre els obrers terrassencs

Promoure la vinya entre els obrers terrassencs

Des de 1920 El Sindicat Agrícola-Celler Cooperatiu de Terrassa ha esdevingut un refernt inequívoc de l’activitat agrària a la ciutat

El vi i l’aiguardent que  anava a Amèrica

El vi i l’aiguardent que anava a Amèrica

Sant Llorenç Savall té una rica història vinícola que queda evidenciada en les més de 400 barraques de pedra seca que hi ha al terme

Pere Arimon

Pere Arimon

“Vaig decidir que cada any faria vi com a homenatge al meu pare”

Vi de proximitat duradora

Vi de proximitat duradora

El trull de can Sapera de Bigues, el més antic que encara funciona fent vi a la comarca

Evidències vinícoles d’altura

Evidències vinícoles d’altura

Les presència de la vinya a les terres altes vallesanes i les construccions que acompanyen aquest cultiu expliquen la variació històrica de la seva distribució

La bota de vi ranci,  la de tota la vida

La bota de vi ranci, la de tota la vida

A can Cabot de la Sagrera, a Santa Eulàlia de Ronçana, cada any i des de fa més d’un segle, fan vi ranci seguint un procés artesanal

“D’anar a la vinya”, a esperar el vi de la Torre Marimon

“D’anar a la vinya”, a esperar el vi de la Torre Marimon

A Caldes, es conserva l’expressió “anar a la vinya” per referir-se al tros, on abans sempre hi havia ceps. Però a les instal·lacions de l’antiga escola d’agricultura, seu de l’IRTA des del 2006, s’elabora un dels vins més esperats de Caldes de Montbui