Meritxell Martí

Autora d’èxit i prescriptora de llibres entre els infants

Jaume Valls i Vila (text i fotografies)

Nascuda a Sabadell l’any 1972, Meritxell Martí i Orriols viu des de fa uns deu anys a Sant Llorenç Savall, amb el seu marit, l’il·lustrador Xavier Salomó. La parella té un fill de set anys però són autors de moltes altres criatures. Conjuntament, han produït gairebé setanta-cinc llibres il·lustrats, adreçats en principi a infants, alguns dels quals han estat guardonats dins i fora del nostre país per la seva innegable qualitat.
Entre els més destacats, hi ha la col·lecció Minipops (Combel, 2014-2018), Una nit bestial (Cruïlla, 2008), Un sopar de por (Cruïlla, 2017) o la trilogia L'illa de les 160 diferències (2011), El país dels 260 clons (2013) i La màquina del temps (2015), (París: Sarbacane: Barcelona: Cruïlla). Dins de les seves obres més venudes, destaquen els best-sellers Bon dia i Bona nit (amb més de cent mil exemplars venuts) i la sèrie Colors. El conjunt de la seva obra ha estat traduït a diversos idiomes; a més de català, castellà, francès i anglès, podem trobar els seus llibres en xinès, taiwanès, coreà, grec modern, polonès, portuguès, turc, alemany, italià, ucraïnès i neerlandès.
La seva darrera obra amb el tàndem ha estat l'àlbum il·lustrat Sota les onades, que ha rebut crítiques molt entusiastes per part d'expertes i experts en literatura.

Divulgar l’ofici d’escriure
La Meritxell, que és una gran conversadora, no es limita a fer el guió i a escriure aquests llibres, sinó que explica l’ofici d’escriptora i la gènesi dels llibres als alumnes de les aules de moltes escoles de primària disseminades per tota la geografia catalana, cosa que li permet, a més, el contacte directe amb els seus joves lectors. També aprofita per conversar amb ells i elles d’algun llibre, com en un petit club de lectura.
Aquesta gira escolar respon a un programa impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes que pretén familiaritzar els autors i autores amb la feina dels escriptors que ben sovint desconeixen.

Viure en un poble
La Meritxell i en Xavi van decidir instal·lar-se a viure a Sant Llorenç Savall per gaudir de la calma, la tranquil·litat i els bonics paisatges que proporciona aquest petit poble situat a redós del massís de Sant Llorenç del Munt, malgrat l’inconvenient que suposa residir allunyats dels cercles culturals habituals.
“Quan vàrem unir-nos amb en Xavi, vivíem al barri de Gràcia de Sabadell, on la proximitat de les discoteques i locals d’esbarjo de la Zona Hermètica i els seus aldarulls infernals dels caps de setmana ens feien el descans i la possibilitat de concentrar-nos en el nostre treball, molt difícils”, explica. Enmig d’aquella situació, uns amics sabadellencs residents a Savall els van oferir una estada temporal a casa seva i l’experiència va ser tan plaent que van decidir traslladar-se a viure a Sant Llorenç.
Abans d’això, ella va fer una estada d’un any a Bolívia, treballant amb una organització no governamental de cooperació a Cochabamba que li va oferir la possibilitat de conèixer una altra cara de la Humanitat, en contacte amb la pobresa material.

Doctora en Humanitats
Meritxell Martí és doctora en Humanitats, un grau universitari de relativament nova creació que aglutina estudis de filosofia, antropologia, art i literatura, entre d’altres disciplines. Va iniciar els estudis a la Universitat Pompeu Fabra i els va culminar a la Universitat Oberta de Catalunya, on va ser contractada com a professora consultora. Hi va treballar durant diversos cursos i els dos darrers va dirigir també els treballs de final de grau dels seus alumnes. Alhora, redactava textos per a llibres de text escolars d’editorials com Santillana i SM-Cruïlla i va treballar com a editora del portal lletrA.
Un altre tret de la seva personalitat el conformen els diversos anys de formació musical com a pianista, que va decidir de reorientar cap al barceloní Taller de Músics, on va estudiar música clàssica i moderna i on va participar en diversos combos. Va explorar la composició musical a Sabadell amb peces de new age i va obtenir el reconeixement com a compositora i arranjadora en Música Moderna per l'Institut Català de les Noves Professions (INCANOP) de la Generalitat de Catalunya l'any 1998.
Meritxell Martí

Meritxell Martí, a Sant Llorenç Savall.

Amor, guardons i èxit per Sant Jordi. Precisament la creació musical per a una obra teatral de la Joventut de la Faràndula de Sabadell va fer-li conèixer en Xavier Salomó, aleshores estudiant a l’Escola Massana. Plegats han obtingut diferents guardons en reconeixement de la qualitat dels seus llibres, com són dos premis Junceda i el premi dels llibreters del Quebec per a una edició que tracta de la discapacitat sota les ones. Ara el seu volum Sunakay, dedicat als plàstics que omplen el mar, ha estat seleccionat com a finalista del premi Atrapallibres, escollit pels lectors. I, encara, Un regal de por ha estat el llibre infantil i juvenil més venut durant la recent diada de Sant Jordi del 2023.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara