La festa del Fanalet: la llum que il·lumina Terra Nostra

Des dels anys quaranta, l’acte central de la festa major del barri de Montcada i Reixac aplega centenars de veïns a les andanes de l’estació per donar la benvinguda al tren i als seus passatgers amb llum de fanalets

Silvia Díaz (text)

Cada primer dissabte de setembre i coincidint amb la festa major del barri de Terra Nostra de Montcada i Reixac se celebra la Festa del Fanalet, organitzada per l’ associació de veïns del veïnat. Centenars de persones de totes les generacions s’apleguen a les nou del vespre a l’andana de l’estació de Montcada-Santa Maria (línies R4 i R7 de Rodalies), en el sentit que mira cap endins del Vallès. Amb fanalets de colors que donen la benvinguda al tren, aquesta celebració evoca una tradició: portar o anar a buscar gent a les vies de nit abans que es construís l’estació del barri.

Als orígens del barri
Terra Nostra va néixer a la dècada dels anys trenta del segle passat, a la falda del Turó de Montcada (Collserola). Un episodi ben curiós sobre el seu origen està vinculat Almacenes Alemanes, o Almacenes Capitol, de Barcelona, que eren especialistes en atorgar grans regals a canvi de comprar-hi. L’any 1936 van oferir als seus clients una llibreta de cupons amb cinc anys de vigència, amb la qual obtindrien un pam quadrat de terreny a Terra Nostra per cada cinc pessetes –el que avui serien 0,03 euros de despesa.
El veïnat de més edat del barri n’ha sentit a parlar i, tot i que la gran majoria no coneix ningú que comprés un solar amb aquest sistema, aquesta promoció, sumada a la proximitat amb Barcelona i a l’auge de l’estiueig –fenomen que va posar de moda Montcada i Reixac com a destinació turística entre la burgesia catalana–, va situar Terra Nostra al mapa com a zona de segones residències.

Acompanyar amb llanternes
Amb les primeres cases dempeus, la necessitat d’una estació de tren va esdevenir cada cop més gran per facilitar l’arribada al barri, però, mentrestant, els usuaris del tren van inventar-se un particular sistema per poder pujar o baixar-ne. Van aconseguir pactar amb el maquinista l’aturada dels vagons a mig camí entre les estacions de Montcada i de Cerdanyola, al lloc on més endavant s’hi ubicaria l’estació de Terra Nostra. A la nit, però, l’operació es complicava per la manca d’enllumenat a la zona. Llavors, familiars dels passatgers o les minyones –en el cas de les famílies més pudents– s’acostaven a la zona de vies amb fanalets per rebre’ls o indicar al maquinista que algú hi volia pujar. “Baixaven amb llums de miner o llanternes a buscar convidats”, recorda Joaquim Castellví, veí de Terra Nostra de 88 anys.
L’any 1941 es va inaugurar l’abaixador del barri, cosa que feia innecessària l’acció il·luminadora, però que no va fer desaparèixer el que era tot un símbol d’una època. Un any després, els veïns van decidir recordar-ho una nit a l’any i es va triar el primer dissabte de setembre. Durant els primers anys es rebia el tren i a continuació, la comitiva es desplaçava fins a la carretera de Barcelona per donar també la benvinguda a l’autobús de línia.
D’aleshores ençà, la Festa del Fanalet s’ha consolidat con un acte referent a Montcada i Reixac. Al 2008, l’Adif va anunciar la rehabilitació de l’estació, que culminaria al març del 2010. El neguit perquè aquesta nova etapa impedís continuar amb la celebració va motivar la junta de l’associació de veïns d’aleshores a impulsar una campanya perquè l’ajuntament la declarés Bé d’Interès Cultural Local, reconeixement que li va atorgar al juliol del mateix any.

Acte breu, il·lusió gran
Gaudir dels menys de 10 minuts de festa suposa una ingent feina prèvia a l’organització, “però val molt la pena perquè és un acte molt emocionant”, explica Dámaris Sánchez, vocal de l’associació de veïns i membre de la comissió de festes. Cada infant o adult que va a l’estació porta el seu fanalet, d’elaboració pròpia o comprat als punts de venda que dies abans de la festa munta l’associació veïnal. Abans de la benvinguda, el públic es reparteix per tota l’andana mostrant els seus punts de llum i el moment de major eufòria és quan arriba el tren. Llavors, el públic aplaudeix ben fort, sonen xiulets i els passatgers, molt sorpresos, gaudeixen de l’escena.
Durant els minuts d’aturada, pugen a la màquina del tren representants del govern municipal, de l’associació de veïns i de Renfe i s’obsequia amb dolços i begudes el maquinista i el revisor. De forma breu s’explica als passatgers el que està passant perquè la gran majoria no s’espera aquesta sorpresa, tot i que alguns, que ja estan al cas de l’esdeveniment, pugen un parell d’estacions abans per gaudir de la rebuda.
L’associació Amics del Ferrocarril de Montcada i Reixac hi dona suport amb la logística i alguns dels seus voluntaris dinamitzen l’espera i l’explicació als passatgers. Per a l’edició 2023, l’entitat s’ha fet un propòsit: “volem documentar amb fotografies la història de la Festa del Fanalet”, explica el seu president, Xavier Joaquín. Els Gegants de Montcada i Reixac i la colla de Drac i Diables de Can Sant Joan també acostumen a col·laborar amb la celebració.

Les festes de barri, motor cultural
La presència del tren ha marcat la història de Montcada i Reixac en tots els nivells, des de la seva fesomia fins a l’àmbit cultural i popular. Ha estat un factor determinant en la configuració urbanística del municipi, caracteritzada per la concentració de població en nuclis, on s’ha generat una identitat de barri molt ferma i que es percep de moltes maneres; les festes majors de barri en són una mostra. La de Terra Nostra està plenament consolidada, com també la de Mas Rampinyo (final d’abril) i la de Can Sant Joan (final de juny). La Festa Major de Montcada i Reixac té lloc al voltant de la Segona Pasqua.
La festa del Fanalet: la llum  que il·lumina Terra Nostra

Salutació de veïns al maquinista a l’arribada del tren al barri. Dècada dels 70. Foto: Arxiu Santi Romero.

Imatge de passatgers que contemplen la rebuda al tren davant la colla de Diables, any 2011. Foto: Arxiu La Veu de Montcada i Reixac.

Tres nenes esperen l’arribada del tren amb el seu fanalet de colors durant la darrera edició de la Festa del Fanalet, al 2022. Foto: Arxiu La Veu de Montcada i Reixac.

Arribada del tren a l’estació, any 1994. Foto: Arxiu La Veu de Montcada i Reixac.

Cartell de la Festa Major de Terra Nostra del 1958, amb la Festa del Fanalet com a protagonista.

Bitllet commemoratiu del 75è aniversari de la Festa del Fanalet.

Una imatge de l’arribada del tren a l’estació de Terra Nostra. Any 2019. Foto: Arxiu La Veu de Montcada i Reixac.

Una festa inclosa en l’inventari del patrimoni cultural i immaterial vallesà

Amb motiu del 75è aniversari de l’associació de veïns, l’any 2016 l’entitat va editar un bitllet commemoratiu i un mocador de coll i a més, actors i actrius vestits d’època van dinamitzar el trajecte entre Torre del Baró i Terra Nostra. Així mateix, des de l’any 2020, la Festa del Fanalet forma part de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès, promogut per la Fundació Bosch i Cardellach.
L’any 2020, en plena pandèmia, no es va poder celebrar la festa i l’associació de veïns va demanar a la ciutadania que pengés fotos de fanalets o espelmes enceses a les xarxes socials. El 2021 es mantenien les restriccions i com que l’accés al tren encara estava molt limitat, l’associació de veïns va portar al barri un trenet per Festa Major.
Terra Nostra té dos gegants des de l’any 2002, la Mundeta i l’Antoni. Ell porta un fanalet a la mà com a homenatge a la festa.
A mitjans de la dècada dels anys noranta del segle passat, un veí de Terra Nostra, Lluís Segura, va donar a l’ajuntament cinc fanalets de grans dimensions i molt vistosos a condició que s’exhibissin al Casino de Terra Nostra. Cadascun dels fanalets portava escrita una de les lletres de la paraula festa.

Primer pla del veí de Terra Nostra Lluís Segura, amb un dels cinc fanalets de grans dimensions que va cedir a l’Ajuntament. Foto: Arxiu La Veu de Montcada i Reixac.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara