Hortes centenàries i de futur

Les emblemàtiques hortes termals de Caldes de Montbui perviuen amb la recuperació d’un sistema de reg provinent de l’època romana

Vicenç Relats (text i fotografies)

Les emblemàtiques Hortes de Baix de Caldes de Montbui, a tocar del nucli de la vila, que conformen un conjunt patrimonial amb reg d’aigües termals i residuals urbanes existent des de l’època romana, es mantenen conreades per a la producció d’autoconsum i amb garanties de futur arran del projecte de recuperació del sistema de reg tradicional que s’hi va fer entre els anys 2013 i 2015, en una obra guardonada amb reconeguts premis d’arquitectura. I és que durant la segona meitat del segle passat, la urbanització descontrolada de la perifèria de Caldes va malmetre greument les Hortes de Baix, un reg patrimonial de 3,7 hectàrees que, durant segles, s’havia alimentat del sobrant de les aigües termals de la vila. Les males olors i el risc sanitari, fruit de la contaminació del reg amb aigües fecals, així com el cobriment parcial del canal principal, la falta d’accessibilitat als horts i la mala gestió de les aigües residuals dels balnearis privats van acabar provocant problemes als cultius i entre la comunitat de regants.
Tot això va canviar a partir de l’any 2012 quan l’Ajuntament va promoure un procés participatiu en el qual van prendre part una setantena d’horticultors. Amb el seu consens, es va decidir canalitzar les aigües fecals, abastir el reg d’aigua neta i dotar-lo d’una xarxa de camins accessibles i connectats amb el nucli històric. Tot plegat garantiria la pervivència d’un espai productiu i la tradició hortícola de la vila, en un entorn més integrat amb el centre urbà, també com a àrea de passeig.

Una passera de fusta
La clau en va ser la conversió de la conducció de reg original en un camí en forma de passera de fusta, que transcorre per damunt dels antics canals de regadiu. El treball conjunt dels horticultors en un àmbit alhora comunitari i privat va permetre arribar a les solucions adoptades. La remodelació va estar desencadenada per una coincidència de factors com ara una denúncia sanitària feta per una associació ecologista, la recuperació d’un antic safareig termal en desús gràcies a una mostra d’art urbà i la necessitat de revitalitzar una comunitat de regants envellida. Tot plegat partia de la concepció que la gestió tradicional i orgànica de l’aigua era un patrimoni cultural a preservar i un element d’identitat de la vila.
El projecte també es va proposar resoldre el problema d’accessibilitat a alguns horts, que havia arribat a causar una mort accidental, fet que es va aconseguir amb la passarel·la, que ha relligat l’espai i ha enfortit la relació entre els regants.
La remodelació feta va permetre, doncs, reconduir les aigües residuals urbanes recuperant la sèquia principal com a canalització per a l’aportació d’aigües netes i com a camí d’accés als horts. També va modificar el sistema de captació d’aigua a la xarxa de reg de les hortes, incorporant una bassa de compensació a sota del balneari Broquetes i una bassa de reg per al refredament i l’emmagatzematge d’aigua termal a les hortes i algunes modificacions puntuals al sistema de sèquies per incorporar-hi aquest elements. Finalment, de forma consensuada també es van canviar les zones dels torns de regs, que es van ampliar a dos torns per setmana.
Hortes centenàries i de futur

Una imatge dels horts amb l’església de Santa Maria al fons.

Una imatge de la passera de fusta que travessa les hortes de baix, de Caldes de Montbui.

Els horts de Caldes, a mitja tardor.

Una remodelació urbanística premiada

El projecte de recuperació del sistema de reg a les hortes termals de Caldes es va fer sota la coordinació de l’arquitecta Marta Serra Permanyer, al capdavant d’un equip de la cooperativa de serveis d’arquitectura i urbanisme sostenibles Cíclica, de Sant Cugat del Vallès. El treball, que alhora va endreçar i embellir l’espai, va ser premiat l’any 2016, en la novena edició del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, impulsat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb sis institucions europees més. També va ser seleccionat als premis FAD 2016, a la Biennal de Paisatge Rosa Barba 2016 i a l’EU Mies Awward 2017, entre d’altres.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara