El Teatre Auditori de Llinars: arquitectura, cultura i vida!

L’arquitecte Álvaro Siza, autor de l’edifici, diu que “El Teatre és la casa de la cultura, és l’edifici del poble. El poble és treballador i té la pell curtida del treball, així és la pell del Teatre Auditori”

Marina Martori (text) , TA de Llinars del Vallès (fotografies)

El municipi de Llinars de Vallès conté una petita joia en forma de teatre. Situat enmig d'un paratge rural però a prop del nucli urbà, s'erigeix un equipament cultural que, encara que revestit d'humils maons vermells, ha estat dissenyat pel premi Pritzker Álvaro Siza Vieira. Senzill en la seva estructura, és de la mida idonia per a la població i el seu entorn, del material idoni i la forma idònia. És un pur Siza, però adequat a la funció i al lloc, sense estridències ni excessos.
El Teatre Auditori de Llinars neix com un equipament al servei de la ciutadania del municipi i dels pobles de l’entorn: per oferir cultura i acollir les seves entitats, per crear dinàmiques de creació i col·laboració amb altres municipis i projectes, per obrir-se als llinarsencs i llinarsenques, per oferir una programació teatral de qualitat, per proporcionar formació en arts escèniques i per acollir tota la vida cultural del municipi.

Al servei de les entitats
Des d’aquesta idea, ara fa 5 anys, es va inaugurar un espai que sostenta les seves línies d’acció en aquesta filosofia de servei. Amb una programació rica, variada, de qualitat, comercial però també arriscada i compromesa. Amb una aula d’arts escèniques cada any amb més demanda i activitats. Amb l’atenció i servei a les entitats municipals culturals. Amb clara voluntat de ser un equipament cultural de referència no només per a Llinars sinó per al Baix Montseny.
El Teatre-Auditori es va dissenyar respectant el bosc i el torrent que travessen la finca de Can Marquès en el qual s'inscriu. De voluntat ecològica (funciona amb caldera de biomassa), modern i molt ben dotat tècnicament.
Es tracta d'una arquitectura humil, però rotunda; que juga sàviament amb la geometria, la llum i l'espai, com fan sempre totes les obres de Siza Vieira. L’edifici que sembla compacte i dur per fora, des de dins es veu ple de llum i de formes ovalades, dotant-lo de vida. La vida que precisament acull i vol transmetre.
L’equipament, encara en fase de creixement, destaca per una gran resposta del públic cap a la seva programació estable amb un envejable 78% d’ocupació mitjana en aquests darrers 5 anys. Una programació que aposta per la paritat quant a directors i dramaturgs, per la varietat de gèneres i propostes i per un equilibri entre comercialitat i risc.
Aquesta podria ser la paraula que millor definís el Teatre Auditori de Llinars del Vallès: l’equilibri. L’equilibri entre la imponència arquitectònica, la voluntat cultural i l’espai ple de vida.
El Teatre Auditori de Llinars: arquitectura, cultura i vida!

Fonts: Estudi d’arquitectura Alvaro Siza. Figueras International Seating i Teatre Auditori de Llinars del Vallès.

Singular, bell i útil

El TA és un edifici arquitectònicament singular i per fora és d’una bellesa poderosa, però la veritable riquesa del TA és a dins! Acull els assajos i la vida de més de setze entitats culturals del municipi, les funcions escolars per a infants i joves, activitats, congresos, presentacions de llibres, reunions i també, una programació d’arts escèniques molt variada.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara