La UES, cent anys llargs d'excursionisme a Sabadell

La primera entitat excursionista vallesana –la Unió excursionista de Sabadell (UES)– té origen en el Centre Excursionista del Vallès, creat el 1908

Cesc Prat Fernàndez , Lluís Fernàndez (text)

L’excursionisme sabadellenc té un pal de paller indiscutible: la Unió Excursionista de Sabadell (UES), la segona associació excursionista en nombre de socis dels Països Catalans i la tercera entitat que en té més a la ciutat. Aglutina els amants de la natura i s’enorgulleix d’un destacat palmarès en esports de muntanya. Organitza un munt d’activitats i proposa excursions per a totes les edats. La UES va néixer el 1970, de la unió de les tres entitats excursionistes que hi havia aleshores a la vila: el Centre Excursionista del Vallès (CEV), el Centre Excursionista Sabadell (CES) i l’Agrupació Excursionista Terra i Mar (TiM). El 2008 Sabadell va celebrar el centenari del seu excursionisme. Es commemorà que cent anys abans, el 1908, s’hi havia fundat la primera entitat excursionista de la ciutat i de la comarca: el Centre Excursionista del Vallès.

Els orígens
Datar l’inici de l’excursionisme a Sabadell és una tasca prou difícil. Fins ara, la primera cita que tenim d’un excursionista al nostre país és precisament la d’un sabadellenc, l’any 1830. També consta que el 1871 l’apotecari Francesc Benessat féu un donatiu per restaurar el santuari de la Mola i que el 1879 ell mateix era soci de l’Associació d’Excursions Catalana, de Barcelona, on impartia conferències. El 1882 apareix la que possiblement és la primera ressenya excursionista a Catalunya; es tracta d’una excursió a Sant Llorenç del Munt, signada per Manuel Ribot i Serra, amb il·lustracions de Joan Vila Cinca, ambdós sabadellencs, que seran fundadors del CEV. El 1907 es constitueixen un parell de grups excursionistes que van tenir una durada efímera: la Sociedad Excursionista Científica, al local de l’Obrera Sabadellense, i Art i Natura, dins el Centre Català. I l’any 1908 apareix per primera vegada la ressenya d’una excursió en un diari sabadellenc, concretament a El Trabajo. Del 1907 al 1937 es van crear més de vint grups excursionistes a la ciutat, la majoria dels quals eren seccions dins d’entitats diverses. Els tres que van sobreviure són els que es van fusionar el 1970 per constituir la UES.

La unió de l’excursionisme
El 1931 ja s’intentà d’unificar les entitats excursionistes que hi havia en aquell moment a la ciutat, però no va prosperar. Entre el 1963 i el 1966 es van agrupar els escaladors de les diferents associacions –com a Club Alpí Sabadell (CAS)– i els esquiadors –com a Sabadell Esquí Club (SEC). Finalment, el 27 de febrer de 1970 va tenir lloc l’assemblea constituent de la nova –i única– entitat excursionista sabadellenca a partir d’aleshores.

La Unió Excursionista de Sabadell (1970)
La UES va estrenar uns estatuts, un logotip i un tarannà nous, com també un local, al carrer de la Salut, on encara és avui. Però va mantenir el patrimoni i la tradició de les tres entitats que la van constituir. I ha mantingut també els valors pels quals va néixer l’excursionisme. Al llarg dels anys, ha assolit importants fites esportives. Destaca la primera ascensió catalana al Manāslu –la vuitena muntanya més alta del món–, el 1999, i la coronació de quatre altres cims de més de 8.000 m. I en el camp de l’espeleologia han assolit un -1.000: la Gouffre Berger, als Alps francesos (avenc de -1.122 metres), el 1992. A més, la UES és molt activa en el camp social, cultural i de defensa del país, com també en l’àmbit del coneixement i la reivindicació d’aspectes relacionats amb l’ecologia, el patrimoni i la defensa del rodal.
La UES, cent anys llargs  d'excursionisme a Sabadell

Una de les imatges més antigues d'excursionistes, a dalt la Mola. Foto: cedida per Esteve Renom. AFUES.

Una imatge de la primera ascensió catalana al Manāslu, la vuitena muntanya més alta del món. Foto: Pepe Bosch. AFUES.

Portada del llibre El rodal de Sabadell (1937), de Josep Rosell. Va ser la guspira perquè avui la paraula rodal tingui a Sabadell una accepció particular: designa el conjunt de camps i boscos existents entre el nucli de la seva ciutat i el de les poblacions veïnes.

El 1992 la UES organitzà un concert de música clàssica a l’enforcadura del Pedraforca amb un miler d’espectadors. L’objectiu era recollir fons per coronar el primer vuit mil de la història sabadellenca: el Shisha Pangma. Foto: Antoni Carbonell. AFUES.

El Centre Excursionista del Vallès (1908-1970). Primera entitat excursionista del Vallès

La reunió fundacional del Centre Excursionista del Vallès (CEV) va tenir lloc pel març de 1908, a instàncies de Joan Montllor i Pujal, que en va ser el primer president. Les dues primeres excursions van ser a la Mola i a Sant Cugat (conduïda per l’arquitecte Jeroni Martorell). El CEV va néixer emmirallat en el Centre Excursionista de Catalunya i va fer prevaler el que s’anomena excursionisme científic. Destacaren les sessions inaugurals de cada curs, en què trobem oradors com Cèsar A. Torras, Norbert Font i Sagué, Pere Bosch Gimpera i Aureli Capmany, a més de Joan Montllor i Pujal i Francesc de P. Bedós... Altres personatges destacats del CEV són Casimir Lagarriga, Manuel Ribot i Serra, Narcís Giralt, Jaume Tiana i Ricard Molins. Tenia seccions de fotografia, cinema, turisme, femenina, foment, esports de muntanya (escalada i esquí), cultural i de pesca.

II Campionat d'Esquiadors Sabadellencs. La Molina, 1931. Equip del Centre Excursionista del Vallès. Organització: Centre Excursionista Sabadell. Foto: publicada a Nostra Comarca, n. 42. AFUES.

El Centre Excursionista Sabadell (1919-1970)

El 1914 s’havia constituït el Grop Excursionista Sabadell, que es transformà en Centre Excursionista Sabadell (CES) a l’estiu de 1919. Eren joves amb empenta, que admiraven el CEV. Sabien que intel·lectualment els membres de l’altra entitat eren més potents, però ells tenien ambició, joventut, ganes de practicar nous esports i fal·lera per aprendre geologia, paleontologia i història local. Com a persones destacades hi trobem Albert Mosella, Josep Rosell, Marcel·lí Guixà, Lluís Creus, Miquel Crusafont... Dins el CES va aparèixer la primera secció d’espeleologia de la ciutat. Foren ells els que escalaren per primer cop la paret dels Diables de Montserrat, el 1955. Gràcies al CES s’instal·là la primera taula d’orientació a la Mola (1960), es creà la Marxa Infantil de Regularitat (1963) i es formà una coral que encara canta.

L’Agrupació Excursionista Terra i Mar (1926-1970)

Coneguda popularment com a Terra i Mar –o senzillament TiM–, l’Agrupació Excursionista Terra i Mar es va constituir l’any 1926. Tenia un objectiu doble: cultural i esportiu, i els seus membres van destacar sobretot en l’escalada. Foren els primers a pujar la paret de l’aeri de Sant Jeroni de Montserrat, el 1948. Varen aportar a la UES el Xalet de la Molina. Del TiM prové la tradició encara viva des del 1951 d’organitzar una ballada de sardanes anual a la Mola. En foren membres destacats Josep Arnau, Pere Carné, Vicenç Daviu i Gustau Erill, entre altres. Si haguéssim de simplificar molt, podríem dir que al CEV hi havia els senyors; al CES, els oficinistes, i al TIM, els assalariats.

Excursió de l'Agrupació Excursionista Terra i Mar. 1936. Foto: Gustau Erill. AFUES.

Joan Montllor: pare de l’excursionisme sabadellenc

Joan Montllor i Pujal (Sabadell, 1874-1960) és el pare de l’excursionisme sabadellenc. Un excursionista complet, caminador empedreït, amant de la natura, la geografia i la història del país. Autodidacte, va ser un dels fundadors de la Fundació Bosch i Cardellach i influí en l'Arxiu Històric, el Museu d'Història, l'Escola Industrial d'Arts i Oficis, l'Escola de Comerç i la Biblioteca de la Caixa de Sabadell. Va ser l'encarregat de vetllar pels interessos de la ciutat quan Sabadell i Terrassa es repartiren el terme de Sant Pere de Terrassa, el 1904, i participà en l’agregació de la Creu de Barberà al terme de Sabadell, el 1959. Era soci i col·laborador del Centre Excursionista de Catalunya i el 1908 fundà el Centre Excursionista del Vallès, que presidí durant vnt-i-dos anys. Va ser nomenat Cronista Honorari i també Fill Predilecte de Sabadell, i va rebre la Medalla de Plata de la ciutat. El 1947 fou nomenat Soci d’Honor del CEV.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara