El Grup de l’Abans inventaria el patrimoni de Lliçà d’Amunt

Amb la presentació, el passat 29 de març, del llibre Descobrim Lliçà d’Amunt, el Grup l’Abans continua amb la seva voluntat de donar a conèixer i reivindicar el patrimoni lliçanenc. El treball, elaborat durant mesos, recull amb una gran profusió de fotografies –fetes, entre d’altres, per Josep Prims i Màrius Gómez, col·laboradors de Vallesos– tres àmbits de recerca: l’espai natural, l’espai urbà i el patrimoni religiós.
En aquest llibre, doncs, els membres de Grup l’Abans fan un recull gairebé exhaustiu dels recs, mines, basses, safareigs, sínies o molins del poble, mostrant així els camins de l’aigua, els seus usos i la tenacitat tossuda dels homes i dones que els van fer i se’n servien. I d’entre els usos més freqüents, mostren el procés de sembra i collita de la mongeta del ganxet o l’elaboració del vi, amb els raïms tradionals. En l’apartat urbà, centren la seva atenció en les masies, els diferents barris del poble i els espais de lleure i lúdics.
Quant al patrimoni religiós, la mirada es centra en les esglésies dedicades a Sant Julià, Sant Esteve de Palaudàries i les ermites de Sant Baldiri, Sant Valerià i la dedicada a les Santes Justa i Rufina que, a més, ha estat reivindicada des del 2012 pel grup com a propietat del poble.
El Grup l'Abans va sorgir el 2005 de la inquietud per preservar la memòria viva del poble. El llibre, editat amb el suport de l’ajuntament, té la intenció d’evitar que l’oblit escombri el patrimoni lliçanenc.