Signes d’identitat vigents

Tot volent glossar, com sempre, la gent, la terra i el patrimoni vallesà en sentit ampli, aquest número de Vallesos s’endinsa a repassar pobles o nuclis de població que van existir a la nostra comarca en temps antics, que en alguns casos van perviure com a municipis independents fins a mitjan segle passat. En diem Pobles que van ser, encara que no sempre fossin municipis administratius, sinó també parròquies, al voltant de les quals s’hi van crear veïnats que van desenvolupar una identitat pròpia i que en molts casos encara és ben viva. Hi ha una setantena d’aquests nuclis de població que sovint conserven els seus trets característics, aplecs i festes patronals en el si dels municipis als quals van ser agregats. La Creu Alta de Sabadell, Sant Pere de Terrassa, Palou a Granollers, Gallecs a Mollet del Vallès, la Batllòria a Sant Celoni o Santiga a Santa Perpètua són alguns d’aquests casos més significatius que trobareu ben explicats en aquestes planes.
I quan de forma recurrent es parla de nous projectes de llei de règim local que preveuen la supressió de municipis petits o de determinades entitats municipals descentralitzades, atansar-se a mirar aquelles petites identitats locals que d’alguna manera persisteixen, resulta un exercici ben revelador que visualitza signes d’identitat encara vigents.
Com també ens proposem fer vigent la figura de l’eminent periodista ametllatà Eugeni Xammar, en l’any del 125è aniversari del seu naixement i el quarantè de la seva mort. Té tot el sentit descobrir l’obra i la trajectòria tan desconegudes d’aquest vallesà pioner del periodisme més cosmopolita que va ser un espectador privilegiat dels grans esdeveniments del segle xx i un defensor permanent de la llibertat de Catalunya al món. Un personatge que se’ns apareix com un referent especialment insubornable en el procés històric d’emancipació nacional que viu el nostre país.
Signes d’identitat vigents

Una imatge de l’aplec de Sant Medir de l’any 1898. Foto: Frederic Bordas i Altarriba, Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya