Vic, tot un món d’història a tocar de casa

Els carrers estrets del nucli antic de la capital d’Osona acullen un bon nombre d’edificis notables de totes les èpoques i estils

Pep Gonzalez i Creu (text) , Oficina de turisme de Vic (fotografies)

Vic és una ciutat molt interessant de l’interior de Catalunya, que conserva les tradicions i l’essència pròpia del país. Al llarg de la història, Vic ha estat una ciutat romana, seu d’un comtat medieval, capital de comarca i centre d’un extens bisbat. El visitant que passeja pels carrers estrets i evocadors del seu centre històric és sorprès per un bon nombre d’edificis notables de totes les èpoques i estils. La sòlida tradició cultural vigatana es manifesta també en la categoria dels museus.
Amb prop de 40.000 habitants, la capital d’Osona és avui un centre universitari, comercial i de serveis que exerceix la seva influència en un ampli territori del centre de Catalunya. El visitant hi troba una xarxa de comerços variada, moderna i de qualitat i una gastronomia que, a més dels plats de la cuina tradicional de l’interior del país, s’ha distingit en els últims anys per la innovació i l’excel·lència dels seus productes.
Els més de dos mil anys d’història de Vic han deixat un important patrimoni històric, artístic i arquitectònic. El centre històric, d’origen medieval, conserva en una superfície reduïda nombroses mostres d’aquest patrimoni: des d’un temple romà erigit al segle II, fins a edificis notables d’època contemporània. Passejar pels carrers estrets i sinuosos permet contemplar obres mestres de tots els estils arquitectònics: el campanar romànic de la catedral, el claustre gòtic, les muralles medievals, esglésies i casals barrocs, i remarcables exemples del modernisme.

Una escapada de cap de setmana
Una visita a Vic és una opció ben recomanable per escapar-s’hi qualsevol dia o tot un cap de setmana des del Vallès estant. El centre històric queda limitat pel perímetre de les rambles, que segueixen el traçat de les antigues muralles, i inclou els tres punts a partir dels quals es va configurar l’estructura urbana. L’entramat de carrers que van sorgir per anar d’un a l’altre es la base de la ciutat actual:
La Catedral: a la part baixa, a prop del riu; és on es van fundar al segle xi les esglésies de la catedral i els altres edificis que formaven l’alou bisbal. Al seu voltant hi va créixer un nucli de població anomenat barri d’Ausa, Vicus Ausonensis, d’on prové el nom de Vic. D’aquella època en resten avui la cripta i el campanar romànics. A més, a la catedral actual s’hi pot admirar entre altres coses el claustre gòtic, el retaule de Pere Oller del segle xv, la capella barroca de Sant Bernat Calbó i les pintures murals de J.M.Sert que enriqueixen l’interès monumental del conjunt.
El Mercadal: la plaça Major és el cor de la ciutat, punt de trobada per excel·lència, i l’espai on tenen lloc els esdeveniments més importants. Tanmateix, l’activitat fonamental de la plaça des de l’època medieval són els mercats. Aquesta funció va ser la que va determinar les seves dimensions i característiques. Actualment, el mercat s’hi celebra cada dimarts i cada dissabte i, a més de la gent de Vic i comarca, atreu nombrosos visitants de les comarques veïnes.
Tot i el seu interès com a conjunt, el centre històric de Vic acull edificis que per si sols mereixen una atenció especial. A part dels ja esmentats, s’hi troba la Casa de la Ciutat amb l’edifici de la llotja del s.xiv, les Muralles, el Pont romànic, l’Hospital de la Santa Creu, diversos convents i esglésies barroques i cases senyorials.
També hi ha el Museu Episcopal, declarat museu d’interès nacional, que conserva una magnífica col·lecció d’art medieval amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. Les col·leccions d’orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica ofereixen un complet recorregut per la història de l’art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya. Aquest fons de valor excepcional, integrat per més de 29.000 peces, s’exhibeix en un edifici contemporani situat al costat de la Catedral, en ple centre històric.
L’Oficina de Turisme de Vic (www.victurisme.cat) ha senyalitzat una ruta per l’interior del centre històric que inclou fins a trenta-dos edificis d’interès i que ajuda a aprofitar al màxim la visita. La ruta se segueix amb un fulletó que conté una breu explicació de cada edifici i que es reparteix gratuïtament a l’oficina, situada a la Plaça del Pes, a l’edifici de l’Ajuntament.
Vic, tot un món d’història  a tocar de casa

Una imatge de la plaça Major de Vic, bigarrada, plena.

Una peça del museu: el frontal d'altar de l'església del convent de religioses de Santa Margarida de Vilaseca, en el terme de Sant Martí Sescorts.

Una imatge del Museu Episcopal de Vic.

El Temple Romà i el castell dels Montcada

Aquest punt, un dels més elevats de la ciutat, va ser l’escollit al segle segon pels habitants de la romana Ausa per aixecar el temple, i segles després va acollir la primera torre de defensa i el castell dels Montcada, senyors feudals de Vic. Actualment s’hi pot veure el temple restaurat i dues de les parets del castell.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara