L'Ateneu Santcugatenc, un model de centre cívic

L'entitat, que arriba als seixanta anys, es situarà el setembre vinent a la Casa JaumeAndreu i rellançarà l'activitat amb noves propostes lúdiques i culturals

Vicenç Relats , Domènec Miquel (text) , Ateneu Santcugatenc (fotografies)

L'Ateneu Santcugatenc, creat l'any 1956, arriba enguany al seixantè aniversari en plena reconversió del seu funcionament, que ve marcat per un trasllat, el setembre vinent, que el farà deixar el local de lloguer que des dels anys vuitanta ocupa al número 1 de la cèntrica Plaça Pep Ventura, per passar a la casa Jaumeandreu, a l'avinguda de Gràcia, número 16, que els cedirà l'ajuntament.
El director de l'Ateneu Santcugatenc, Toni Ramon, lamenta que l'entitat hagi estat "víctima de l'especulació immobiliària que allunya moltes entitats dels centres de les ciutats", però està convençut que les prestacions de la nova seu, més lluminosa i amb un pati espaiós, els permetrà donar un nou aire i un nou impuls a les nombroses activitats de caire social, cursos i tallers que organitza. Amb uns 200 socis, encapçalats per Margarida Cleris com a presidenta, l'entitat ja va celebrar l'aniversari amb un dinar popular i té previst organitzar altres actes commemoratius, com ara una setmana de portes obertes al setembre, amb totes les activitats gratuïtes, així com un homenatge als socis. "Serà un acte que reivindiqui el paper dels socis com a mecenes”, explica Ramon.
Entre les noves activitats s'iniciaran uns ecotastos de productes ecològics, que s'afegiran als tastos de vins que ja s'estan fent, de la mà de dues penyes gastronòmiques allotjades a l'Ateneu, que acull al seu sí altres entitats com ara un grup de debats teosòfics, un de jocs de rol, el Pipa-club, la Comissió de la Festa de Tardor o la Federació d'Associacions de Veïns.
La primera activitat commemorativa va ser la presentació del primer llibre editat per part de l'ateneu, que es un recull de relats, titulat 16 x Dos, que inclou dos contes de setze autors que han participat als tallers d'escriptura de l'Ateneu dels cinc darrers anys.

Filatèlia i numismàtica
Els orígens de l'entitat es remunten al 1956, quan alguns antics membres de l’antic Ateneu Santcugatenc van voler refundar-lo i, per allunyar-lo de tota sospita als ulls del règim franquista, es van centrar en el col·leccionisme, especialment en el filatèlic i numismàtic, si bé es van dotar d’una nova biblioteca i d'una sala polivalent per a conferències i exposicions d’artistes locals. El 1976 es va registrar a la Diputació de Barcelona com a associació per a la difusió cultural i científica i va anar ampliant el ventall d'activitats fins que a finals de la dècada dels noranta un nou president la va dinamitzar convertint-la en un centre cívic de barri.
Mantenint-se independent de l'Ajuntament, que subvenciona bona part de les seves activitats, aquesta transformació va implicar professionalitzar els seus principals agents, tant administratius com animadors, introduint-hi activitats de serveis socials que la convertien en una entitat cada cop més lligada al tercer sector. L’Ateneu Santcugatenc fa més de quinze anys que desenvolupa un programa de cursos i tallers, amb una oferta trimestral de 70 disciplines diferents, en les quals l'any passat van participar-hi 3.047 persones. L'Ateneu és també un punt de trobada, d'exposicions, xerrades, conferències, presentacions de llibres, reunions, i un espai per assajos o gaudir d'un bon espectacle. Sta la marca Ecoateneu desenvolupa un seguit d'activitats de sensibilització ambiental i promoció del consum responsable, ecològic, de proximitat i la reducció de residus, com el Mercat de Pagès, els Mercats de segona mà o el projecte de l'Hort Comunitari.
Amb el pas dels anys l'Ateneu ha anat incorporant nous objectius socials als estatuts, relacionats amb la cultura, l’associacionisme, l’acció social i el lleure.
L'Ateneu Santcugatenc,  un model de centre cívic

Seu actual de l’Ateneu Sancugatenc a la Plaça Pep Ventura.

Nova imatge de l’Ateneu, feta per Lurdes Martínez.

Diversos ateneus precedents

Al llarg de la història recent han existit diverses entitats que han portat el nom d’ateneu a Sant Cugat. Així, el 1865 es va fundar el primer Ateneu, que en realitat era una escola laica privada, promoguda per un grup de pares enfrontats amb el rector. Només va durar dos o tres anys. Estava situada en l’edifici de cal Gerrer, avui Fundació Cabanes.
En la Segona República es va produir una forta polarització política i social entre les dretes agrupades en la Societat del Parc, que també acollia La Lira, i les esquerres ubicades a la seu de La Unió. Això va fer que un grup de gent vinculada a Acció Catalana Republicana, promogués l’Ateneu Santcugatenc, una nova entitat que va intentar ser un punt intermedi, amb voluntat d’esdevenir una associació cultural i patriòtica catalanista. Va ser una activa col·laboradora de l’Associació Protectora de l’Ensenyament en Català, que el 1932 va inaugurar una Biblioteca Popular, esdevinguda municipal quatre anys més tard. En paral·lel, també el 1932, es va crear l’Ateneu Obrer i Cultural que pretenia difondre una cultura racionalista de base anarquista, encara que va acabar dominat pels comunistes.
Dins d'aquest període també es va fundar un tercer Ateneu Popular Santcugatenc, format per gent del Bloc Obrer i Camperol, que van ser els primers organitzadors de la Festa del Llibre. No cal dir tots van deixar de funcionar amb la Guerra Civil.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara