‘Mar Mort Mans’: un projecte de compromís i consciència

El projecte del Museu Marítim de Barcelona (MMB), que engloba diverses propostes culturals i activitats, crea un centre d’interès al voltant del tema dels refugiats amb la finalitat de sensibilitzar l’opinió pública

Museu Marítim de Barcelona (text i fotografies)

“Mar Mort Mans” engloba cinc exposicions temporals, una instal·lació col·laborativa construïda a partir del treball voluntari del personal de l’Museu Marítim de Barcelona (MMB) i diverses activitats de divulgació i suport als refugiats. Totes les accions són gratuïtes, i es desenvolupen en diferents espais de l’MMB creant així un centre d’interès al voltant del tema dels refugiats.
El projecte, que és al Museu des del 21 d’abril fins al 30 de setembre de 2016, engloba cinc exposicions temporals, una instal·lació col·laborativa construïda a partir del treball voluntari del personal de l’MMB, i diverses activitats de divulgació i suport als refugiats. Totes les accions són gratuïtes, i es desenvolupen en diferents espais del Marítim creant un centre d’interès al voltant dels refugiats.
Les exposicions “Vaixells d’ones, de sal i de sol”, “Conseqüències de llevant”, i “Peces biennals” estan formades per peces escultòriques relacionades amb el mar i els moviments migratoris. Les exposicions “Refugiats, l’odissea cap a Europa” i “Lesbos”, emmarcada dins del festival Docfield16, mostren a partir de fotografies el camí que recorren milers de refugiats que intenten entrar a Europa fugint de la barbàrie i el caos, patint tota mena de riscos. Ambdues exposicions intenten sensibilitzar l’opinió pública sobre la situació dels refugiats.

Les exposicions i activitats de Mar Mort Mans es desenvoluparan des del 21 d’abril al 30 de setembre de 2016, en diferents espais d’accés gratuït del Museu Marítim de Barcelona


La instal·lació creada de manera voluntària pels treballadors de l’MMB, que porta el nom “Persones que salven persones”, reivindica el treball humanitari i vol expressar la indignació i vergonya davant la reacció de les autoritats europees enfront del problema dels refugiats. L’eix principal de la proposta s’articula a partir d’una barca i armilles salvavides provinents de l’illa de Lesbos, cedides per l’ONG Proactiva Open Arms. L’acció s’acompanya d’un vídeo reivindicatiu que es difondrà per les xarxes socials..
En paral·lel, se celebraran diverses activitats, com la taula rodona “De persona a persona”, i la projecció del documental To Kyma, sobre el rescat a l’Egeu. Destaca l’acció “Cervesa solidària”, ja que la recaptació de l’acte es destinarà a l’ONG Proactiva Open Arms..
El Museu Marítim de Barcelona, amb el projecte “Mar Mort Mans”, se suma a la denúncia del drama que escenifiquen diàriament els refugiats a la Mediterrània. Alhora, reivindica l’actuació voluntària en l’ajuda humanitària, que dóna suport a les persones refugiades que es juguen la vida al mar, fugint de la guerra i la fam.
‘Mar Mort Mans’: un projecte  de compromís i consciència

Exposicions que formen part del projecte

Persones que salven persones
Del 27 d’abril al 25 de setembre
Instal·lació resultat de la feina col·laborativa i voluntària de les persones que treballen al Museu Marítim de Barcelona, amb el suport de la ONG Proactiva Open Arms.

Vaixells d’ones, de sal i de sol
Del 21 d’abril al 30 de setembre
Exposició de l’escultor Jordi Comas, que aconsegueix captar l’expressivitat d’objectes, jugar amb formes, textures i colors per crear unes escultures poètiques que donen vida a vaixells imaginaris.

Refugiats, l’odissea cap a Europa
Del 27 d’abril al 30 de setembre
Exposició del fotògraf Sergi Càmara que dóna a conèixer les rutes cap al continent europeu de molts refugiats de diversa procedència. La mostra neix a iniciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, per sensibilitzar l’opinió pública sobre la crisi dels refugiats.

Conseqüències del llevant
Del 3 de maig al 30 de setembre
L’artista Carles Bros presenta una exposició amb un fort missatge contra la contaminació. L’obra Deixalles és una mostra de tot allò que la mar vomita perquè li ha arribat de mala manera de la mà de l’home.

Lesbos
Del 18 de maig a 4 de setembre
L’exposició fotogràfica d’Alessandro Penso apel·la a prendre consciència de la nostra identitat i els nostres valors. Forma part del festival DOCfield16, que manté la intenció d’impulsar una reflexió transnacional constructiva i crítica sobre el que som i el que podem arribar a ser: els europeus del futur.

Peces Biennals
Del 18 de maig al 30 de setembre
Conjunt de peces de les col·leccions de l’MMB provinents de les Biennals Art Mar, celebrades els anys 2005 i 2007. Ja aleshores la necessitat d’acollir els refugiats era un aspecte de la nostra societat que preocupava i es manifestava amb diverses formes artístiques.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara