Paga-li, Joan!

Sant Cugat del Vallès balla cada any el dia de Sant Pere el Ball del Vano i el Ram, una dansa de festeig que identifica tota la ciutat

Joaquim Pla (text) , Mané Espinosa (fotografies)

A Sant Cugat del Vallès cada 29 de juny, diada de Sant Pere, copatró de la ciutat, el poble balla el Ball del Vano i el Ram, també conegut com a Paga-li, Joan. Joan Auladell i Serrabobunyà el definia de la següent manera: “El Paga-li Joan és una manifestació artística autòctona que identifica, honora i honestament enorgulleix tot un poble.”
Tot i que es força difícil definir quins son els orígens d’aquesta dansa, probablement pertanyi al segle xviii pel tipus de ball, un ball pla d’aire arabesc i una música pausada i senyorial. En els seus inicis la gent ballava a so de xirimia, flabiol, gralla i tambor. Més tard es van substituir els dos primers per la tenora i el fiscorn. Hi ha una versió per a orquestra però actualment es balla la versió per a cobla, gràcies a l’arranjament que va fer el 1922 el santcugatenc Domènec Oristell.

Fent rotllana
El Ball del Vano i el Ram representa un ball de festeig i el vestuari tant dels nois com de les noies és elegant. Abans, quan Sant Cugat era una vila agrícola, els pagesos es vestien amb els millors vestits per ballar-lo.
Per ballar-la s’ha de fer una rotllana que avança amb un pas lent, elegant i senyorial. La dansa com la música també ha evolucionat al llarg del temps i ha anat patint petites transformacions pel que fa als passos però sembla que mai a l’estructura del Ball Pla.
L’organització de la dansa ha anat a càrrec de diferents grups i persones depenent de l’època: pagesos, administradors, la cooperativa vitivinícola i fins i tot l’ajuntament se’n va fer càrrec quan en moments difícils es patia per la seva pèrdua.
Actualment l’organització de la dansa corre a càrrec d’una comissió ciutadana que s’encarrega d’organitzar i dinamitzar els assajos setmanes abans de la Festa Major. Avui en dia tothom qui vulgui pot participar d’aquesta dansa que aplega any rere any més de cinquanta parelles als Jardins del Paga-li Joan, al costat del Monestir de Sant Cugat. Una altra variació que ha patit en els darrers anys ha estat el canvi d’horari. Si fins fa cinc anys el Ball de Vano i el Ram es feia al migdia, tot sortint de la missa major de les dotze, ara es balla al vespre, després de la missa major de les set, per aprofitar la fresca que fa a l’estiu. A Sant Cugat, la parella de balladors més coneguda són el Joan i la Marieta, els gegants de la ciutat, que representen una parella de balladors del Ball del Vano i del Ram.
Paga-li, Joan!

El Joan i la Marieta, els gegants de la ciutat són la parella de balladors més coneguda a Sant Cugat.

Pagar en subhasta pel ventall

Diu la tradició que, un cop finalitzada la missa major, els nois que volien ballar havien de comprar el ram i el vano per oferir-los a la seva parella de ball. Abans de començar, però, es feia una subhasta del vano: qui més pagava tenia dret a fer la primera ronda del ball tot sol amb la seva parella. La lletra de la cançó explica l’origen del nom del ball:

Paga-li, Joan,
a la Marieta
Paga-li, Joan,
el vano i el ram.

No l'hi vull pagar,
perquè no voldria,
no l'hi vull pagar
perquè no voldrà.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara